Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

21 Μάρτη 2008 : Παγκόσμια μέρα δράσης κατά του ρατσισμού

21 Μάρτη 2008Παγκόσμια μέρα δράσης κατά του ρατσισμού
ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ
Η 21η Μάρτη είναι παγκόσμια μέρα αντιρατσιστικής δράσης. Κυβερνητικοί ή άλλοι αξιωματούχοι θα βρουν την ευκαιρία για μεγαλόστομες δηλώσεις και ευχολόγια. Όμως για όλους εμάς αυτή θα είναι άλλη μια μέρα αγώνα. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς… …όταν συνεχίζεται η ομηρία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, …όταν τα παιδιά των μεταναστών είναι παιδιά χωρίς δικαιώματα –ούτε καν στο όνειρο, …όταν η παροχή ασύλου στην χώρα μας παραμένει ντροπιαστικά μηδενική, …όταν οι πρόσφυγες –στην Πάτρα ή άλλου- γίνονται «άνθρωποι-σκουπίδια» σε «επιχειρήσεις-σκούπα», …όταν ο βασανιστής αστυνομικός των ανήλικων μεταναστών στο τμήμα της Ομόνοιας, πέφτει στα «μαλακά», …όταν κρατικοί λειτουργοί υπεύθυνοι βασανιστηρίων και ρατσιστικών συμπεριφορών, παραμένουν προκλητικά ατιμώρητοι, …όταν φασιστικές συμμορίες δολοφόνων όπως η Χρυσή Αυγή, χαίρουν ανοχής από άνδρες των δυνάμεων της τάξης. Αυτή λοιπόν την μέρα κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς οργανώνουμε αντιρατσιστικές δράσεις, συναυλίες, και κινητοποιήσεις. Πρόσφυγες και μετανάστες/ριες, ντόπιοι νέοι και εργαζόμενοι/ες ενώνουμε τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας ενάντια στο νέο-φασισμό, στο ρατσισμό και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων.
ΓΙΑΤΙ: Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν αποτελούν κίνδυνο και απειλή για κανέναν. Είναι θύματα των πολέμων, των δικτατοριών, της φτώχειας και της καταλήστευσης των χωρών τους από τη Δύση. Όταν παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς γίνονται όμηροι της αντι-μεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδας και της Ε.Ε. Δολοφονούνται στα ανατολικά σύνορα και καταδιώκονται με εκτεταμένες επιχειρήσεις-σκούπα στις δυτικές πύλες της χώρας.
Στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα κράτησης αντί να φιλοξενούνται σε ξενώνες υποδοχής. Όσοι με κίνδυνο της ζωής τους καταφέρνουν να περάσουν στην ενδοχώρα, δουλεύουν στις σκληρότερες και τις πιο κακοπληρωμένες δουλειές. Συχνά γυναίκες και παιδιά πέφτουν θύματα κυκλωμάτων trafficking. Με ευθύνη των κυβερνήσεων η πλειοψηφία των προσφύγων, μεταναστών και μεταναστριών, στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων, ασφάλισης και πολιτικού ασύλου για να κερδίζουν οι εργοδότες και τα κυκλώματα. Τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων συμπιέζονται και οι εργασιακές συνθήκες απορυθμίζονται. Η εργοδοτική εισφοροδιαφυγή και η μεγάλη κλοπή των ταμείων, προστατεύεται από την κυβέρνηση, την ίδια ώρα που καλεί όλους εμάς –ντόπιους και μετανάστες- να πληρώσουμε τα ελλείμματα που αυτοί προκάλεσαν. Και οι μετανάστες και πρόσφυγες, μετατρέπονται σε ανθρώπους χωρίς φωνή και δικαιώματα, εύκολη λεία στη ρατσιστική βία και την αστυνομική καταστολή που γενικεύεται επικίνδυνα.
ΓΙΑΤΙ: Η αύξηση των οργανωμένων επιθέσεων ρατσιστικών συμμοριών παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Δεκάδες κρούσματα βίας ενάντια σε μετανάστες, στέκια και νεολαίους αντιρατσιστές έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες. Μετά από τα γεγονότα της 2ης Φλεβάρη δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Μπροστά στα μάτια όλων των πολιτών αποκαλύφθηκε από τις τηλεοπτικές εικόνες των κεντρικών δελτίων ειδήσεων αυτό που οι αντιρατσιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν από καιρό. Nεοναζί δρουν με την ανοχή ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. Μαχαιρώνουν και ανοίγουν κεφάλια, εφορμούν μαζί με τα ΜΑΤ και στη συνέχεια κρύβονται στις γραμμές τους! Η πρόκληση είναι μεγάλη και απαιτεί την άμεση μαζική κινητοποίηση της κοινωνίας. Ντόπιοι και μετανάστες δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε. Είμαστε σύμμαχοι και συναγωνιστές στην πάλη για ένα καλύτερο αύριο. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο ρατσισμό και την καταστολή, τη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Δύσης και τους πολέμους που δημιουργούν εκατομμύρια προσφύγων.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΧΩΡΑΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ
Διεκδικούμε:
- Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες και τις οκογένειές τους - Ελληνική υπηκοότητα στα παιδιά τους που γεννιούνται και σπουδάζουν εδώ- Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων- Να σταματήσουν οι επιθέσεις ρατσιστικών συμμοριών εναντίον μεταναστών. Να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι- Καμία ανοχή σε φασιστικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή, που αποδεδειγμένα ευθύνονται για δεκάδες εγκληματικές επιθέσεις- Να σταματήσει η ρατσιστική βία από όργανα της τάξης, να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που ευθύνονται για βασανισμούς στο Α.Τ. Ομόνοιας και εκείνοι που κάλυψαν τη δράση νεοναζί στις 2 Φλεβάρη
Αντιρατσιστική Συναυλία Παρασκευή 21 Μάρτη, 6 μ.μ., Πλατεία Συντάγματος
Συμμετέχουν εθελοντικά μέχρι στιγμής οι παρακάτω καλλιτέχνες και τα μουσικά σχήματα (και ο κατάλογος διευρύνεται):
* Γιάννης Γιοκαρίνης * Στάθης Δρογώσης * Γιώτης Κιουρτσόγλου * Μαρίζα Κωχ * Πάνος Μουζουράκης * Λάμια Μπεντίουϊ * Λάκης Παπαδόπουλος * Νατάσα Παπαδοπούλου * Θανάσης Παπακωνσταντίνου * Μύρωνας Στρατής * Μανώλης Φάμελος * Γιάννης Χαρούλης * Alejandro Diaz * Martha Moroleon * Βασίλης Βασιλάτος «Ιστορίες για Κρουστά» * Έλιτρον * Ερίσμα * Πρώτες Γιορτές * Υπόγεια Ρεύματα * Clandestinos * Graviton * Baduca * Kilombo * Lopez Lumbu * Magic De Spell

Καλούν οι φορείς:
ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, YRE-Νεολαία ενάντια στο ρατσισμό στην Ευρώπη, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Δίκτυο Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη, Κίνηση «ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ», Υπερπόντια Πακιστανική Συμμαχία, Κοινότητα Μπαγκλαντές, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (Ελληνικό Δίκτυο), Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, Ελληνοαλβανικός Σύνδεσμος Φιλίας «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», Εθελοντική Εργασία Αθήνας, Ένωση Εργαζομένων, Ανοιχτή Πόλη, Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι, Δημοτική Κίνηση «Στάση Βύρωνα», Λιμάνι της Αγωνίας, Φοιτητικοί σύλλογοι, Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων, Αριστερά Σχήματα, Παιδεία Μάχης, Φοιτητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα, Μαθητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα, Μαθητικό Ξεκίνημα, Μαθητικό έντυπο «Εκτός Ύλης», Νεολαία ΣΥΝ, ΑΚΟΑ, ΔΕΑ, Ξεκίνημα, Κόκκινο, ΟΚΔΕ/Σπάρτακος, ΚΟΕ, Οικολόγοι-Πράσινοι .
Η διοργάνωση παραμένει ανοιχτή για κάθε κοινωνικό ή πολιτικό φορέα που επιθυμεί να συμμετάσχει
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-3809319, 6974363037, 210-3306286, 6972426166, 210-2213018

18 σχόλια:

Ο άλλος είπε...

Υπάρχουν άνθρωποι (πολλοί δυστυχώς στη χώρα μας) που πιστεύουν πως οι άνθρωποι είναι καλοί ή κακοι, ικανοί ή ανίκανοι, εξαιτίας του αν γεννήθηκαν εδώ ή μερικά χιλιόμετρα παραπέρα. Τόσο ανόητοι.
Ο ρατσισμός ή "πατριωτισμός" ή οι κύριοι¨"δεν είμαι εγώ ρατσιστής, αυτοί είναι Αλβανοί", δεν είναι άποψη.Είναι μίσος, κόμπλεξ.

gskapetis είπε...

Η αυριανή μέρα 21/3 είναι γιορτάσιμη. Εκτός από Π.Η. κατά του ρατσισμού, είναι και πρώτη μέρα της άνοιξης, επισήμως, αλλά και Π.Η. της Ποίησης(βλ.σχετική ανάρτηση στο δικό μου). Η Μουσική Παρέα έχει δεχθεί μια καταρχήν πρόσκληση από τη Μαρία Παπαγεωργίου, για την Λαμπροβδομάδα και συγκεκριμένα για την παραμονή της Πρωτομαγιάς. Μόλις τελειώσουμε από τις υποχρεώσεις τώρα θα το κουβεντιάσουμε και θα το οριστικοποιήσουμε. Χαιρετώ Αγρυπνε!

Βάσσια είπε...

Οι διακρίσεις, σε όποιονδήποτε τομέα είναι ένδειξη ποιότητας του ανθρώπου.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι, παρά μόνο ότι γεννιόμαστε όλοι ίσοικαι με αίμα στις φλέβες - κόκκινο.

Καλησπέρα :-)

Kaveiros είπε...

Και πανω απ'ολα,
προσοχη στον κοινωνικο ρατσισμο..

? είπε...

τελικά είμαστε όλοι μετανάστες..?

KitsosMitsos είπε...

Σημαντικότατη αφορμή για σκέψη. Γιατί κατά βάθος όλοι είμαστε λιγότερο ή περισσότερο ρατσιστές...

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή την "πορνεία"...
Μετά το "λύσε την κοτσίδα που κρύβεις μέσα σου"
καιρός να πούμε "συζήτησε με τον φοβικό ρατσιστή που κρύβεις μέσα σου"
κουφάλες χουνταίοι έχουμε τον τρόπο ...

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Ας φτιάξουμε έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους!

mtryfo είπε...

Να προσθέσω και τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες κάποιων ΜΜΕ να προσθέσουν κάθε φορά που λαμβάνει χώρα ένα συμβάν που ανάγεται στο αστυνομικό δελτίο, πως έγινε από κάποιον "που δεν μιλούσε ελληνικά" !!!

Roadartist είπε...

Πολύ καλη αναρτηση..
Ειμαστε ολοι ΙΣΟΙ .. ειναι κριμα να γινονται διακρισεις. Αδικο.

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει να εξαφανίσουμε κάθε είδους ρατσισμό από τη ζωή μας.
Είμαστε όλοι ίσοι.

panoptis είπε...

ευχαριστώ :)

Alexandros είπε...

Αυτό που μου κάνει εντύπωση και το παρατηρώ όποτε διαβάσω αντίστοιχη ανάρτηση ή σχόλιο ή δημοσίευμα ή οτιδήποτε είναι ότι ΟΛΟΙ καταδικάζουν τον ρατσισμό. ΌΛΟΙ!
Αν όλοι καταδικάζουν , που είναι οι ρατσιστές σε αυτήν την χώρα; Μήπως είναι μόνο 3% και δεν το έχουμε καταλάβει;
Τα χαιρετίσματα μου Άγρυπνε!

Αννα είπε...

Πολυ ομορφη αναρτηση!!!
ΝΑ εχεις μια ομορφη εβδομάδα!!!

Side21 είπε...

Ευχαριστώ όλους
για την επίσκεψη και τα σχόλια.
Είναι γεγονός πως ο ρατσισμός έχει χίλια πρόσωπα. Ίσως γι' αυτό όλοι νομίζουν τους εαυτούς τους αντιρατσιστές.
Τελικά το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να συμβιώνουμε με κάθε είδους διαφορετικότητα. Κάθε άτομο έχει τη δική του μοναδικότητα, τις δικές του δεξιότητες που αξίζουν το σεβασμό μας. Φεύγοντας απ' το αεροδρόμιο για την αντιρατσιστική συναυλία έμαθα ότι τελικά αναβλήθηκε για την άλλη Παρασκευή 28 Μάρτη την ίδια ώρα λόγω καιρού. Δεν πειράζει όμως αποζημιώθηκα για το ταξίδι με τον ετήσιο χορό των Μαραθοκαμπιτών Αθήνας και τη συμμετοχή μου σε μια συνάντηση - εκστρατεία κάποιων πολύ καλών φίλων bloggers για τα αθώα βρέφη που βρίσκονται έγκλειστα στον Κορυδαλό.-

Side21 είπε...

@ gskapetis Έμαθα για τη συναυλία σας στο Καρλόβασι - δυστυχώς βρίσκομαι Αθήνα. Καλώς να σας δεχτούμε μετά το Πάσχα και πάλι στο χωριό μου.
Φυσικά και γνωρίζω για τη Π.Μ. της ποίησης. Βέβαια η Π.Μ. κατά του ρατσισμού είναι επί πλέον μια ευκαιρία να εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στο απάνθρωπο αυτό φαινόμενο που μαστίζει τις κοινωνίες μας.

M είπε...

Συμφωνώ με όσα λες μα θέλω να συμπληρώσω κάτι: τους χρειαζόμαστε! Με την υπογεννητικότητα της χώρας μας και την αύξηση του μέσου όρου ζωής, σύντομα οι συνταξιούχοι θα είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Χρειαζόμαστε τους μετανάστες και τα παιδιά τους! και αντί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αγαπήσουν αυτή τη χώρα που η μοίρα τους έφερε, τους σπρώχνουμε στο περιθώριο...

Βάσσια είπε...

Διάβασα σήμερα στην Ελευθεροτυπία, και το μεταφέρω αυτούσιο:


Αντί... Ισλάμ

Ενας ήρωας κόμικς, ο Αντί, σχολιαρόπαιδο, που σηκώνει ανάστημα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, μπήκε σε νέα περιπέτεια: το κορίτσι του είναι μια μουσουλμάνα, η Αϊσέ, που ο αδελφός της Μουράτ δέχεται κακές επιρροές από φανατικούς. Το κόμικς κυκλοφόρησε σε 100 χιλιάδες αντίτυπα στο κρατίδιο της Νότιας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και διανεμήθηκε σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αντικειμενικός σκοπός; Να γίνει σαφής στους νέους ανθρώπους η διαφορά μεταξύ του ειρηνικού Ισλάμ και της βίαιης, ακραίας εκδοχής του που πρεσβεύουν εξτρεμιστές (φωτ. Reuter)

Αν αυτό δεν αξίζει ως προσπάθεια, τι να πω.