Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

ΑΝΕΜΟΤΡΑΤΕΣ Νο 2 ή αλλιώς "ΚΡΑΥΓΗ ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ"

Πρώτη δυσάρεστη έκπληξη πριν λίγες μέρες όταν αντίκρυσα 8 το πρωί Κυριακάτικα μια ανεμότρατα να «τραβάει» και πάλι σε απόσταση μάλλον λιγότερη απο 300 μέτρα έξω απ’ το λιμάνι του Όρμου Μαραθοκάμπου.
Δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη η διαπίστωση διαβάζοντας το site της Greenpeace
http://www.greenpeace.org/greece/press/118517/trawlers πως το Υπουργείο "Αγροτικής Ανάπτυξης..." με την απόφασή του της 5-3-08 μείωσε την απόσταση για τις μηχανότρατες από 1,5 μίλι (που έτσι κι αλλιώς δεν τηρούνταν στην πράξη) από την ακτή σε 1 μίλι.
Οι ψαράδες αλλά και οι κάτοικοι και οι φορείς των παράκτιων περιοχών είναι σε κατάσταση απελπισίας αφού είναι πια κατανοητό σε όλους ότι σε λίγο όχι μόνο οι παραδοσιακοί ψαρότοποι αλλά κι ολόκληρο το Αιγαίο κινδυνεύει να γίνει "ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ".
Είναι πρόκληση για τους παράκτιους αλιείς να βλέπουν την καταστροφή που γίνεται μπροστά στα μάτια τους ενώ η ψαριά τους χρόνο με το χρόνο λιγοστεύει και τα αλιεύματα κινδυνεύουν πια με ολοκληρωτική εξαφάνιση. " Σε λίγο θα βγούν στη στεριά, μας είπε κάποιος, όπως πριν λίγα χρόνια που μια απ’ αυτές «κάθησε» στον Κάβο της Μακρυάς Πούντας.
Ήδη αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις βρίσκεται σε εξέλιξη κινητοποίηση από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και ενεργούς πολίτες με κορύφωμα την συγκέντρωση σήμερα στην Πλατεία Κοτζιά.
Θεωρώ υποχρέωση μου λοιπόν να επαναφέρω αυτούσιο παλιότερο post που είχα αναρτήσει εδω πριν 6 μήνες. Η θάλασσα ανήκει σε όλους και προπάντων "ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΗΣ" ...
http://side21.blogspot.com/2007/11/m.html


ΛΕΗΛΑΤΕΙΤΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΣΑΜΟΥ

Σε «ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ» τείνει να μετατραπεί ο κόλπος του Mαραθοκάμπου, που είναι ο βασικός φυσικός χώρος αναπαραγωγής όλων των ειδών ψαριών με τα οποία εμπλουτίζεται ολόκληρη η περιοχή νότια της Σάμου. Η πίεση που ασκείται στη θάλασσα είναι μεγάλη και δεν προέρχεται από την παράκτια αλιεία, αλλά κυρίως από τις ανεμότρατες και τα γρι γρι. Οι ανεμότρατες οργώνουν μέρα νύχτα το βυθό και παρασέρνουν τα πάντα. Κάνουν απίστευτη ζημιά στο βυθό και στις τραγάνες που είναι βιότοποι και χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστούν, περνάνε πάνω από την Ποσειδωνία ( τις φυκιάδες ), που είναι το «μαιευτήριο» της θάλασσας, πιάνουν πολύ μικρά ψάρια και καταστρέφουν το γόνο. Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις ή όργανα ακριβείας για να βεβαιωθούμε ότι καταπατείται βάναυσα το όριο των δυο μιλίων & τα 50 μέτρα βάθους της Υπουργ. απόφασης 290 /2001 που εκδόθηκε στα πλαίσια του Κανονισμού της ΕΟΚ 2550 /2000. Χρόνο με το χρόνο διαπιστώνουμε ότι τα ψάρια στην ευρύτερη περιοχή μειώνονται δραματικά, είδη που υπήρχαν σε αφθονία κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Tο κακό έχει παραγίνει πια και είναι άμεση ανάγκη να προστατευτούν οι θάλασσες μας, να σωθεί ο θαλάσσιος πλούτος που καθημερινά λεηλατείται. Η χώρα μας δυστυχώς δεν εφαρμόζει το αλιευτικό δίκαιο της Ε.Ε., ήδη από το 2002 έπρεπε να έχουν περιοριστεί οι μηχανότρατες σύμφωνα με τη νομοθεσία (N. 1740/14/12/87) και τον κανονισμό της Eυρωπαϊκής Eνωσης 2371/2002. Παρότι έπρεπε μέχρι τις 31-12-2003 να έχουν τοποθετηθεί δορυφορικά συστήματα στις μηχανότρατες για να παρακολουθούνται συνέχεια και να μην μπορούν να παραβαίνουν το νόμο και να αυθαιρετούν, εμείς ακόμα σαν χώρα δεν τα βάλαμε, δόθηκε δε παράταση με αιτιολογικό ότι... αναμένεται να διευθετηθεί το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης για προμήθεια και τοποθέτηση δορυφορικών συστημάτων από το υπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης ώστε να ελέγχονται επαρκώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτά δείχνουν το χάλι της δημόσιας διοίκησης αν όχι και την συγκάλυψη ή την συνέργια στην αποψίλωση του θαλάσσιου πλούτου. Τα περιθώρια όμως στενεύουν πια απελπιστικά. Πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν όλες οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και να ληφθούν δραστικά μέτρα για την περιοχή προκειμένου να προστατευθεί και να διατηρηθεί η αειφορία, η βιοποικιλότητα και ο ενάλιος πλούτος της. Ας συντονίσουν τη δράση τους σ’ αυτή την κατεύθυνση και όλοι οι φορείς, σύλλογοι επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων, οικολόγοι, τοπική αυτοδιοίκηση κι όλοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες.-ΣΥΝΤΟΜΑ γιατί σε λίγο, ίσως να είναι πια πολύ ΑΡΓΑ !!!!!

17 σχόλια:

panoptis είπε...

τι συζητάτε ότι μπορεί να γίνει;
η καταστροφή αυτή, δεν αφορά μόνο εσάς εκεί, αλλά όλους μας.
κρίμα που λένε ότι αρχίζουμε και βλέπουμε με άλλο μάτι τους φυσικούς μας πλούτους...
αλλά ξέχασα, τα ψάρια δε φαίνονται. είναι κάτω από τη θάλασσα. δεν τα βλέπουμε, άρα είναι ανύπαρκτα τα προβλήματα που λέμε πως υπάρχουν.

κοιμόμαστε...
θα ξυπνήσουμε όμως και θα βρούμε νεκρές τις θάλασσές μας.

καλό σου βράδυ φίλε μου.
ακούω την καμπάνα σου, δεν ξέρω όμως προς τα πού να πάω :)

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Eύλογη η ανακάκτηση ΣΟΥ και ΣΑΣ και πρέπει άμεσα να δραστηριοποιθείτε συλλογικά και όχι μεμονωμένα.

Καλή επιτυχία!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Kaveiros είπε...

Πρεπει κατι να κανουμε!Στη Τηλο,
εξαιτιας των τρατων,δυσκολα πλεον βρισκεις ψαρι!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Δυστυχώς, ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν τα δίχτυα της ανεμότρατας στο βυθό αφού, κυριολεκτικά, τον γδέρνουν ξεριζώνοντας κάθε φύκι και φωλιά ψαριών, ερημώνοντας τον από κάθε ζωή.

"Ας συντονίσουν τη δράση τους σ’ αυτή την κατεύθυνση και όλοι οι φορείς, σύλλογοι επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων, οικολόγοι, τοπική αυτοδιοίκηση κι όλοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες."

ΣΗΜ.: Ο πατέρας μου ήταν ψαράς.

Daria είπε...

Εμείς εδώ στις πόλεις κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Δεν είναι πως κάπου δεν τα έχουμε ακούσει όλ' αυτά. Αλλά μας παίρνει η μπάλλα και το ξεχνάμε, δυστυχώς... Ο κλήρος πέφτει σε σας παιδιά να φωνάξετε, που το βλέπετε κάθε μέρα. Να το κάνετε γνωστό με κάποιο τρόπο. Δυστυχώς οι περισσότεροι ενημερώνονται από την τηλεόραση, που αυτά τα θέματα την αφήνουν παγερά αδιάφορη. Τι τηλεθέaση να δώσουν οι μηχανότρατες σε σχέση με την ντόπα ή τον κώλο της Καλομοίρας; Κάποιος τρόπος θα υπάρχει όμως, δεν μπορεί...

Βάσσια είπε...

Tι καταστροφή κι αυτή.
Είχε σήμερα και η Ελευθεροτυπία άρθρο με τίτλο Σταματήστε τη γονοκτονία
και άλλα θέματα περιβάλλοντος που μας θλίβουν και μας θυμώνουν.
Φυσικά σημασία έχει το αποτέλεσμα.
Που αυτό είναι ρόλος της πολιτείας και μετά όλων ημών.
Καλησπέρα

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Και λοιπόν, τι έγινε; Φωνές βοούσες εν τη ερήμω;

? είπε...

θα συμφωνήσω με την φύρδην.χρειάζεται συλλογική προσπάθεια.καλό βράδυ

KitsosMitsos είπε...

Το πρόβλημα φαίνεται όντως μεγάλο και είναι κρίμα... Κρίμα γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν σκέφτονται το μέλλον τους καθόλου.
Αλλά και οι αρχές;

ΥΓ Αν περάσεις πάντως, έχω μίνι-αφιέρωμα στη Σάμο...
Καλησπέρα.

M είπε...

Το παράδοξο είναι ότι οι ψαράδες δεν καταλαβαίνουν ότι καταστρέφουν το ίδιο τους το μέλλον...

Side21 είπε...

Το πρόβλημα είναι πως πίσω απ' τις ανεμότρατες κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και πολιτικά "τζάκια".
Οι φωνές των ψαράδων δεν ακούγονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ούτε πουλάνε όπως "ο κώλος της Καλομοίρας" για τα Μ.Μ.Ε.
Τα δε ψαράκια ως γνωστόν δεν έχουν φωνή!!!
Αποτέλεσμα ... όταν ξυπνήσουμε θα είναι πλέον αργά ...
Είναι απαράδεκτο να γδέρνουν οι μηχανότρατες τους τόπους αναπαραγωγής των ψαριών το μήνα Μάη που απαγορεύεται στους ερασιτέχνες ακόμα και το καλάμι...
Έλεος ...

dyosmaraki είπε...

Δεν θα γνώριζα την ζημιά που κάνουν οι ανεμότρατες εάν κάποτε δεν τύχαινε να συμμετάσχω ως εθελόντρια σε μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση. Θέλω να πω πως ο κόμσος ΔΕΝ γνωρίζει αυτές τις λεπτομέρειες.
Χαίρομαι λοιπόν που βρήκα ένα blog που ενημερώνει για αυτά τα θέματα.
Καλώς σε βρήκα λοιπόν, θα περνώ τακτικά από εδώ.

Side21 είπε...

ΤΕΛΙΚΑ δεν τους πέρασε !!!
Ύστερα από τη δυναμική κινητοποίηση της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδος, ευαισθητοποιημένων φορέων και ενεργών πολιτών ανακλήθηκε η από 3/3/08 υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 164198/2008 για την «Ελάχιστη απόσταση από την ακτή κατά την αλιεία με μηχανότρατα». Το πρόβλημα βέβαια παραμένει η επαγρύπνηση κι ο αγώνας συνεχίζεται. Βλέπε και ...
http://www.oikologio.gr/content/view/693/111/

Ο άλλος είπε...

Το Αιγαίο υπεραλιεύεται και καταστρέφεται. Υπάρχουν βιότοποι όπως ο Κόλπος Καλλονής στη λέσβο που βρίσκονται στα όρια της καταστροφής. Δεν πιστεύω πως όλα αυτά γίνονται επειδή το κράτος κωφεύει. Είναι η συνειδητή επιλογή να αφήνουν τα μικροσυμφέροντα να αναπτύσσονται και να ικανοποιούνται για να μην δημιουργούνται καταστάσεις που θέλουν μια άλλη λύση. Αν δεν κάνουν τα στραβά μάτια στις τράτες, πρέπει να λύσουν για παράδειγμα το θέμα της ανεργίας του κλάδου που θα προκύψει. Αν δεν αφήσουν να αλειευθούν παράνομα τα όστρακα πρέπει να απαντήσουν τι θα γίνει με ο εισόδημα στις περιοχές αυτές. Και δεν θέλουν. Επίσης ως εκλογική πελατεία όλοι αυτοί οι άνθρωποι, έχουν μάθει να συνδέουν την πολιτική τους επιλογή, με τον πολιτικό -και κρατικό φορέα- που τους δείχνει τη μέγιστη ανοχή

zeys είπε...

αν κημοσουνα και ληγο δεν θα την εβλεπες και θα ειχες μονο 1 και αφου την ειδες και ψηχοπλακοθηκες γιατι δεν ειδοποιησες το λημεναρχειο να τους μαζεψη???

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.