Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΓΟΠiNG DAY …

Το καλό παράδειγμα έδωσαν σε μας τους ντόπιους το περασμένο Σάββατο « Γοπing Day … » 26 Σεπτέμβρη, 65 φοιτητές και ερευνητές θαλάσσιας γεωγραφίας και βιολογίας απ’ το Πανεπιστήμιο του Cardiff της Ουαλίας, συμμετέχοντας στον εθελοντικό καθαρισμό στο βυθό του λιμανιού μας αλλά και της χερσαίας του ζώνης από λογής – λογής σκουπίδια αλλά και πλήθος αποτσίγαρα … Η ομάδα αυτή συμμετέχει στην επιστημονική έρευνα και βιολογική χαρτογράφηση που εκπονεί το Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α «Αρχιπέλαγος» με σκοπό τη δημιουργία ζώνης αειφόρου διαχείρισης της αλιείας και πρότυπου τεχνολογικού πάρκου στην περιοχή μας …
Παρόμοια αξιόλογη προσπάθεια καθαριότητας είχαμε και στα τέλη Αυγούστου ο σύλλογός μας ερασιτεχνών ψαράδων «Το Αγκίστρι» σε συνεργασία πάλι με το «Αρχιπέλαγος» …
Η καθημερινή ρίψη εκατομμυρίων τσιγάρων αποτελεί μια συνήθεια που προκαλεί αλόγιστη ρύπανση στο περιβάλλον και πολυάριθμες καταστρεπτικές συνέπειες για τη θαλάσσια και χερσαία πανίδα. Η πρόσφατη απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα, έχει ήδη διογκώσει το πρόβλημα, καθώς η παντελής απουσία ενημέρωσης, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προληπτικών μέτρων έχουν μετατρέψει θάλασσες, παραλίες, δάση και δρόμους σε ένα απέραντο σταχτοδοχείο. Τα απορρίμματα που σχετίζονται με το κάπνισμα ολοένα και αυξάνονται, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι γόπες πλέον αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό από τα σκουπίδια στις παραλίες. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως 4.5 τρισεκατομμύρια γόπες τσιγάρων εισέρχονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο και σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση αυτού του αριθμού έχουν οι θαμώνες των παραλιών.
Tα αποτσίγαρα, δυστυχώς αποτελούν ακούσια τροφή για μεγάλο μέρος της θαλάσσιας πανίδας (φάλαινες, δελφίνια, ψάρια, θαλασσοπούλια και χελώνες). Οποιαδήποτε κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένη αίσθηση κορεσμού της πείνας - με αποτέλεσμα το ζώο να λιμοκτονήσει - σε τραυματισμό του στόματος, του οισοφάγου και του στομαχιού ακόμα και σε κλείσιμο του οισοφάγου ή ολόκληρου του πεπτικού συστήματος. Άπαξ και εισέλθει το φίλτρο του τσιγάρου στον οργανισμό του ζώου, οι υπάρχουσες τοξίνες εκχύνονται στο αίμα και ερεθίζουν το πεπτικό του σύστημα. Συγκεκριμένα, και σε αντίθεση με το χαρτί και τον καπνό που βιοδιασπώνται, το φίλτρο αποτελείται από 95% συνθετικό πολυμερές οξικής κυτταρίνης, ουσία δηλαδή που διασπάται με πολύ αργούς ρυθμούς και έτσι επιβαρύνει το περιβάλλον για μακρύ χρονικό διάστημα. Ένα αποτσίγαρο μπορεί να χρειαστεί και 5 χρόνια για να διασπαστεί σε θαλασσινό νερό, ενώ παράλληλα εκχύνει στο περιβάλλον δηλητηριώδεις χημικές ουσίες όπως κάδμιο, αρσενικό και μόλυβδο. Εάν η κατάποση προκαλέσει το θάνατο του ζώου, λόγω της μη βιοαποσυντιθέμενης φύσης των αποτσίγαρων, αυτά απελευθερώνονται εκ νέου στο περιβάλλον και καταναλώνονται από άλλα ζώα.

Υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο βρίσκονται 39 γόπες τσιγάρων ανά τετραγωνικό μέτρο στις παραλίες της Αττικής. Ρεκόρ αποτέλεσε σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Αρχιπελάγους ο αριθμός των αποτσίγαρων που βρέθηκε σε παραλία της Ικαρίας, ο οποίος αντιστοιχεί σε 78 αποτσίγαρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι χημικές ουσίες που εκχύνονται από τα αποτσίγαρα είναι τοξικές για τη θαλάσσια πανίδα, ενώ το εύρος ρύπανσης που προκαλεί ένα αποτσίγαρο εκτιμάται σε αναλογία 1 (αποτσίγαρο) ανά 40 λίτρα νερού. Αυτό σημαίνει πως τα αποτσίγαρα που βρίσκονται σε ένα μόλις τετραγωνικό μέτρο στην συγκεκριμένη παραλία, είναι ικανά να ρυπάνουν περίπου 3120 λίτρα θαλασσινού νερού.


Τα απορρίμματα στις παραλίες δεν αποδεικνύονται μόνο θανατηφόρα για τα θαλάσσια είδη, αλλά αποτελούν επίσης αντιαισθητικό θέαμα για τους τουρίστες και τους ντόπιους. Αυτό το γεγονός έχει και παράπλευρες συνέπειες, για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς αποθαρρύνεται η πλειονότητα των τουριστών να επισκεφθεί μία βρώμικη παραλία ...

21 σχόλια:

Δημιουργία είπε...

Δεν ειμαι καπνιστρια και δεν καταλαβα ποτε γιατι αυτοι που καπνιζουν πετουν τα αποτσιγαρα τους οπου βρουν.Μηπως να κανουν αυτο που εκαναν τουριστες φετος στην παραλια που πηγαιναμε για μπανιο? Ειχαν μαζι τους κλειστο τασακι για τα αποτσιγαρα τους.Εσεις το εχετε ξαναδει αυτο?

NdN είπε...

Εγώ κάπνιζαγια χρόνια, αλλά αυτό με τις γόπες στην παραλία είναι απαράδεκτο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατλι κάποιοι τα πετάνε ειδικά από τη στιγμή που είναι πάρα πολύ εύκολο φευγοντας να τα πάρουν σε μία σακουλίτσα ή σε ένα πλαστικό ποτήρι και να τα πετάξουν στον κάδο.

Πολύ καλή η πρωτοβουλία.

Maria Tzirita είπε...

Πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία, η οποία ακόμα κι αν εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, η κατάσταση δε θ'αλλάξει αν δεν αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων... Αν ο καθένας μας αποκτήσει οικολογική συνείδηση και σεβαστεί το περιβάλλον και τον εαυτό του, δε θα χρειάζονται καν αυτές οι εκστρατείες καθαρισμού...
Φιλιά, καλό σαβ/κο! (Εδώ βρέχει του σκοτωμού!)

VAD είπε...

Χιλιάδες γόπες μαζευαμε στο στρατό"εις φάλαγγα κατ'άνδρα",τώρα γιατί να μην το κάνουμε;
Ακόμα καλύτερα βέβαια θα ήταν να μη βλέπυμε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο,οι παραλίες όλες ένα μεγάλο τασάκι...

mamma είπε...

χρειαζούμενη ενημέρωση προς όλους εμάς τους καπνιστές... εδώ να καταγράψω εμπειρία φίλης από την Ιαπωνία.
Ήταν στο μώλο και περίμενε τον άντρα της. Παρακάτω μια παρέα εφήβων κάπνιζε (οι Ιάπωνες καπνίζουν πολύ) και άκουγε μουσική από φορητό πλέιρ. Μετά από λίγο έφυγαν. Όταν η φίλη μου σηκώθηκε και πέρασε από το σημείο για να πλησιάσει τον άντρα της διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κάτω ούτε ένα αποτσίγαρο. Τα είχαν πάρει μαζί τους! σε ειδικά πορτοφολάκια που τα χρησιμοποιούν για αυτό το σκοπό... αλλά βέβαια άλλη κουλτούρα οι Ιάπωνες!
Α, να σημειώσω και το άσχετο ότι για οκτώ διανυκτερεύσεις στην Ιαπωνία ξόδεψαν λιγότερα για φαγητό, μετακινήσεις εντός της Ιαπωνίας, μουσεία κ.λπ. από ότι εμείς τις ίδιες μέρες στην Κέρκυρα (εξαιρουμένων μεταφορικών και ξενοδοχείων).

Benikos place είπε...

Μου εκανε μεγαλη εντυπωση η ζημια που γινετε απο τις γοπες,βεβαια απο το να τις μαζευομε ειναι καλυτερο να μην τις καπνιζουμε καθολου!Μπραβο στα παιδια για την προτοβουλια, ελπιζω και μεις οι ντοπιοι να μαθουμε κατι απο αυτη την προσπαθεια.Καλο βολι αυριο πατριωτες!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Αγρυπνε, καλέ μου φίλε, τα σημαντικά είναι σε αυτά που θεωρούμε ασήμαντα.
Η στιγμιαία κίνηση της καθιμερινότητας είναι που δημιουργεί σίγα - σιγά την κόλαση.
Το , έλα μωρέ, τί ζημιά θα κάνει η γόπα μου, είναι που σκοτώνει τις ...γόπες.
Να είσαι καλά φίλε.
Το βόλι σου να πιάσει τόπο σήμερα...

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

Όμορφες ενέργειες από άτομα με ψυχή.

Με συγκινεί κάθε τέτοια κίνηση.

Καλή εβδομάδα...

Κώστας
vloutis.blogspot.com
vloutis.wordpres.com
twiter.com/kostasvloutis

Artanis είπε...

Δεν έχεις άδικο...Μιλάμε για πολύ γόπα, όμως!!!
Κι εδώ θα δεις πάντως, κυρίως από σχολεία, να μαζεύουν γόπες από κεντρικές οδούς και πλατείες...
Τα ίδια παντού...

Ανώνυμος είπε...

Πολλά από τα στοιχεία που αναφέρεις εδώ δεν τα ήξερα, αλλά την είχα την υποψία ότι αυτή η απαγόρευση όλο και κάτι θα μας στοιχίσει. Το θέμα είναι ότι η προσπάθεια που έγινε είναι αξιέπαινη και μακάρι να καταλάβουμε όλοι, πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχουμε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, με όποιο τρόπο μπορούμε.

Καλό σου βράδυ.

Μετεωρίτης είπε...

αξιέπαινη η πρωτοβουλία και τώρα που το λες... έλα μου ντε!
Που θα πετάμε τα τσιγάρα μας αφού μόνο στον δρόμο μπορούμε τώρα πια να καπνίζουμε; Κάποιος δεν θα πρέπει να προνοήσει;!

(εδώ που τα λέμε στα μέρη που κυκλοφορώ, καπνίζουν όλοι. Έτσι απλά. Κανείς δεν εμφανίστηκε να μας μαλώσει. Δεν ξέρω για πόσο, πάντως έτσι έχει η κατάσταση).

Καλησπερούδια!

b|a|s|n\i/a είπε...

πάντα στις παραλίες με ένα ποτηράκι/μπουκαλάκι νερό για τασάκι. τόσο απλό. και τόσο βολικό. εντύπωση πάντως μου κάνουν οι νέοι κάδοι σκουπιδιών που έχουν και τασάκι με την μόνη διαφορά ότι στους περισσότερους λείπει το τασάκι! :)

tzonakos είπε...

Δυστυχώς δεν το εχω κόψει ακόμα.
Ομως επι 15 χρόνια στην παραλία εχω το ατομικό μου τασάκι και φεύγοντας μαζεύω και άλλων γόπες γύρω και τα πετάω μετά εξω.
Πιστεύω οτι τα "γόππινγκ days" ειναι μια πολυ πολύ καλή δράση και εκτός απο καθάρισμα, αφυπνίζει κόσμο !
Εξαιρετική ανάρτηση για ενα πολύ ενδιαφέρον θέμα.
Θα θελα να ήμουν εκεί μαζι σας !

* Πήγα στα Ψαρά φέτος.
Εκει στις παραλίες δύσκολα βρίσκεις γόπες αλλα εξ ίσου δύσκολα βρίσκεις και πολλούς τουρίστες. Οσοι υπάρχουν όμως ειναι πολυ προσεκτικοί και εγω αισθάνθηkα οτι αν λερώσω θα εχω κάνει τεράστιο έγκλημα.

leondokardos είπε...

Έχουμε τις ωραιότερες παραλίες, τις πιο όμορφες θάλασσες, αλλά δεν έχουμε τη παιδεία να τις διατηρούμε πάντα καθαρές.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Το πιάσαμε το υπονοούμενο.
Αλλά εμείς κύριε παίρνουμε μαζί μας κυπελάκι και πετάμε τα αποτσίγαρα, ότααααν πήγαινα στη θάλασσα (φέτος, ούτε διακοπές, ούτε ένα μπάνιο)

Απαράδεκτοι, σε όλα μας οι "πρώτοι" στην παγκόσμια ημέρα "Σβήνω το φως"

Ωραίες ενέργειες, κουμπάρε!

Υ.Γ.
Να βάλεις τον Σπιθάκο στο Αρχιπέλαγος!
Να βοηθήσει την κατάσταση:)

patsiouri είπε...

Εδώ αν πας να μαζέψεις όχι τις γόπες αλλά έστω τα σκουπίδια σου...οι Εληνάρες σε κοιτάνε και γελάνε...

Unknown είπε...

Τι καλ που το ειπε το πατσιουρι, εμεις οι ελληνες θεωρουμε τους αλλους που μαζευουν τα σκουπιδια απο την παραλια τραγελαφικους.Ομως σκεπτομαι κατι που ειχα διαβασει για ρυπανση των θαλασσων απο πυρηνικα αποβλητα,και μετα τρωμε και τα ψαρια σαν πιο καθαρη και θγιεινη τροφη.Ναταν μονο οι γοπες???????????Φιλια Αγρυπεν.

KitsosMitsos είπε...

Κάθε φορά που πάω για μπάνιο, μαζεύω την περιοχή τριγύρω. Όσο φτάνει το μάτι. Αν όλοι μας κάναμε το αντίστοιχο θα ήταν πολύ καλύτερη η κατάσταση.
Εύγε για την πρωτοβουλία και πάλι!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αρκετές μέρες μαζεύαμε ψήφους, καιρός να μαζέψουμε και καμιά γοπίτσα!

marianaonice είπε...

Πολύ όμορφη πρωτοβουλία!
τα απορρίματα θανατηφόρα για όλο τον πλανήτη είναι τελικά!
Αλλά και το τσιγάρο δεν δηλητηριάζει μόνον τον καπνιστή του ή τον παθητικό καπνιστή του, αλλά και τα θαλάσσια όντα, που δεν μας φταίνε σε τίποτε!
Νάσαι καλά για την τόσο σημαντική ενημέρωσή μας!
:))

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Τέτοια ... γαιδούρια (τι φταίνε κι αυτά τα έρμα τα ζωντανά...) η μόνη λύση φοβάμαι ότι είναι (δυστυχώς) τα πρόστιμα...
Ή ... η απαγόρευση του φίλτρου(!!!)
Τα άφιλτρα ... διασπώνται.... :-)
(χιουμοράκι ήταν αυτό βέβαια...)