Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Age of Stupid ή «Το Μεγάλο Παζάρι» !!!

Η Εποχή των ηλιθίων
Αυτές τις μέρες στην Κοπεγχάγη συνεχίζονται οι εργασίες της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή με τη συμμετοχή 192 χωρών παίζεται κυριολεκτικά το μέλλον του πλανήτη μας …
«Είναι η ευκαιρία μας», επισήμανε στο άνοιγμα των εργασιών η πρόεδρος της συνόδου, Κόνι Χέντεγκααρντ. «Αν τη χάσουμε, θα περάσουν χρόνια μέχρι να βρεθεί μια άλλη και καλύτερη. Αν ποτέ βρεθεί».






Πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάθεση και τη στάση που θα τηρήσουν οι μεγαλύτεροι ρυπαντές και κυρίως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ινδία, η Ιαπωνία, καθώς και άλλες μεγάλες βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες …
Προκειμένου να θεωρηθεί επιτυχής μια συμφωνία για το κλίμα θα πρέπει οι πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ να μειώσουν τουλάχιστον κατά 60% τις εκπομπές τους από την ενέργεια μέχρι το 2020 και να αφαιρέσουν πλήρως τον άνθρακα από τα ενεργειακά τους συστήματα μέχρι το 2030 το αργότερο. Παράλληλα, είναι αναγκαίο τα εκτός ΟΟΣΑ βιομηχανοποιημένα κράτη να αφαιρέσουν πλήρως τον άνθρακα από τα ενεργειακά τους συστήματα μέχρι το 2050.






Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα θα παραστεί την τελευταία ημέρα των εργασιών της συνόδου και αναμένεται να δεσμευτεί ότι έως το 2020, η χώρα του θα περιορίσει τις εκπομπές περίπου κατά 17% κάτω από τα επίπεδα του 2005.
Η Κίνα αναμένεται να δεσμευτεί στη μείωση της έντασης άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40%-45% σε σχέση με το 2005, ενώ η Ε.Ε. έχει υποσχεθεί μείωση κατά 20%-30% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και η Ιαπωνία κατά 25%. Η Ινδία, ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής στον πλανήτη έχει ανακοινώσει σχέδιο μείωσης των εκπομπών από 20% έως 25% μέχρι το 2020.
Ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσει τη σύνοδο είναι η οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και ο βαθμός κατά τον οποίο η συμφωνία που θα προκύψει θα είναι δεσμευτική.
Κι εκεί διεξάγεται στο παρασκήνιο αλλά και ξεδιάντροπα φανερά το «μεγάλο παζάρι» …
Οι πρώτες διαφωνίες προέκυψαν στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, με αφορμή κείμενο της Δανίας που φέρνει σε μειονεκτική θέση τις αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες ζητούν να επωμιστούν τα πιο πλούσια κράτη μεγαλύτερο κόστος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η διαφωνία ξέσπασε εξαιτίας κειμένου της Δανίας, η οποία φιλοξενεί τη Διάσκεψη, που διέρρευσε. Το επίμαχο κείμενο θέτει εμπόδια στις αναπτυσσόμενες χώρες, ζητώντας από τις πιο πλούσιες χώρες να μειώσουν λιγότερο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ προβλέπει πιο σκληρούς περιορισμούς για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ήδη οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη έδωσαν το στίγμα τους κατά πόσον ευαισθητοποιούνται πάνω στην ουσία του προβλήματος …
Αν και η διάσκεψη επικεντρώνεται στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, το οικολογικό της αποτύπωμα που προκύπτει από τις εκπομπές των μέσων μεταφοράς που θα χρησιμοποιήσουν οι συμμετέχοντες σε αυτή, θα μπορούσε να εξαφανίσει από το χάρτη ένα μικρό νησί του Ειρηνικού! Η μεταφορά των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί με πούλμαν, τρένα, πλοία, αλλά κυρίως με αεροπλάνα. Το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης αναμένει μέχρι και 140 επιπλέον ιδιωτικά τζετ κατά την περίοδο αιχμής τη δεύτερη εβδομάδα, γεγονός που υπερβαίνει τις δυνατότητές του, λόγος για τον οποίο πολλά αεροσκάφη θα κατευθυνθούν σε περιφερειακούς αερολιμένες ή για την Σουηδία και θα επιστρέψουν στην Κοπεγχάγη για να πάρουν τους VIP επιβάτες. Εξάλλου, περισσότερες από 1.200 λιμουζίνες θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της δανικής πρωτεύουσας για την μεταφορά των ηγετών που θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για τη σωτηρία του πλανήτη. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η γαλλική αντιπροσωπεία ζήτησε επιπλέον 42 λιμουζίνες. Μόνο πέντε από αυτές είναι υβριδικές.

Αλίμονο αν οι πολίτες της γης αφήσουμε το μέλλον του πλανήτη στα χέρια των «μεγάλων» . . .
Ταυτόχρονα στους δρόμους της πρωτεύουσας της Δανίας γίνεται το Klimaforum09, η μεγαλύτερη συγκέντρωση περιβαλλοντικών ακτιβιστών, με σκοπό τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου που θα φέρει το κίνημα για το περιβάλλον ένα βήμα μπροστά.
Κι ο καθένας μας όμως μπορεί να βάλει το δικό του έστω μικρό λιθαράκι για τη σωτηρία του κόσμου μας …

21 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Eσύ νομίζω πως ήδη τόβαλες με τον τρόπο σου και την δύναμή σου...

Lilith είπε...

Μας έχουν ξανασώσει οι "μεγάλοι" για να μας σώσουν και τώρα;
Ας κάνουμε ο καθένας ό,τι περνάει απ' το χέρι του και ας ελπίσουμε ότι ο πλανήτης θα είναι εδώ και για την επόμενη γενιά.
Το βίντεο πολύ δυνατό όπως και η όλη ανάρτησή σου.

Καλημέρα!

KitsosMitsos είπε...

Το καλύτερο είναι να κάνουμε ο καθένας το κατιτίς μας και μετά όλοι μαζί να προσπαθήσουμε περισσότερο :-)
Καλημέρα

island είπε...

Θα μας σώσουν;;; χαχαχαχα

BUTTERFLY είπε...

Σιγα μην ευαισθητοποιηθουν αυτοι! Ολα για το θεαθηναι και για τα φραγκα!
Ο,τι μπορει ο καθενας, αν και πιστευω πως δεν σωνομαστε ετσι...
Καλημερα!

gskapetis είπε...

Ολα αυτά συμβαίνουν, επειδή έχετε ξεστρατίσει όλοι εσείς οι αριστεροί από τον ορθό δρόμο του υπαρκτού σοσιαλισμού κι αφήστε τις προφάσεις. Είναι πολύ απλά τα πράγματα, τα αφήνεις όλα στις σοφές κεφαλές που ξέρουν κι εσύ... κάάάάθεσαι! Ε, άμα δεν μπορείς να αναπνεύσεις ή σκάσει κανένα Τσέρνομπιλ δεν χάλασε κι ο κόσμος...

Βάσσια είπε...

Στέκομαι στην τελευταία φράση σου... να βάλει ο καθένας μας το λιθαράκι του.
Από αυτό ίσως υπάρξει αποτέλεσμα, από τους "μεγάλους" διατηρώ επιφυλάξεις.

Καλή εβδομάδα

Μετεωρίτης είπε...

Καλημέρα
και σε σένα, αλλά και στη Βάσσια, στον Island, σε όλους!
Χτες έβλεπα στις ειδήσεις για την Κοπεγχάγη και γιατί άραγε; Το μυαλό μου πήγε στον γνωστό.. παραμυθά, χα, χα! Οι Αφρικανοί χτες αποχώρησαν για λίγες ώρες...ως ένδειξη διαμαρτυρίας...επέστρεψαν...και..

και τίποτα δεν άλλαξε, ούτε θα αλλάξει!
Δεν είναι ότι δεν το ξέρουν ότι οδηγούμαστε στην καταστροφή. Τι να κάνουν όμως; Είναι τόσα πολλά τα συμφέροντα - μεγαλύτερα από την καταστροφή; - οπότε, ας βάλουμε εμείς το λιθαράκι μας γιατί αυτούς δεν τους βλέπω δραστήριους.
Εγώ, τουλάχιστον, ανακυκλώνω 3-4 τσάντες τη μέρα. Και κλανω ότι περνάει από το χέρι μου για να μην ρυπαίνω, ας πούμε, αρνούμαι να οδηγήσω αυτοκίνητο! (εντάξει, φταίει και το ότι είμαι κάκιστη οδηγάρα!)

καλημέρες

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ καλό άρθρο. Γιατι τελικά μάλλον όλοι ξεχνάμε αυτή την προσπάθεια... Οικολόγοι έιμαστε μόνο στα λόγια και κρίνοντας τους άλλους.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλησπέρα, φίλε μου, άγρυπνε...
Ξέρεις, αρκετά καλά, νομίζω, ότι ο στόχος τους είναι πως θα την 'γλυτώσουν" οι μεγάλοι και πως θα θα βρούν τον τρόπο, ώστε να μας τα φορτώσουν τα "οικολογικά" με προσχηματικούς λόγους και προς ίδιον όφελος.

Αυτό δεν σημαίνει, όπως είπαν και οι προλαλήσαντες ότι εμείς θα κασουμε άπραγοι.

Στο δια ταύτα, αυτό που λες και σύ και οι άλλοι φίλοι-Kitsosmitsos, ("χ"!!)

Να προσέχεις αυτόν τον αλητάμπουρα τον ΣΠΙΘΆΚΟ :))

Την καληνύχτα μου και τα ξαναλέμε
(ακόμα "ψάχνομαι", φίλε μου)

phlou...flis είπε...

Όλοι γνωρίζουμε πως εκεί γίνεται το Μεγάλο Παζάρι. ταυτόχρονα όμως ελπίζουμε πως δε θα φτάσουμε και στο "I'm sorry" γιατί τότε θα είναι αργά

leondokardos είπε...

Μα οι λεγόμενοι "μεγάλοι" το μόνο που ξέρουν είναι να παζαρεύουν συνήθως στη πλάτη των λαών.

akrat είπε...

καλημέρα
εύχομαι τα καλύτερα
θα δούμε

dhmhtra είπε...

Πολύ ευαίσθητο το θέμα της ανάρτησης σου.
Είμαστε όλοι λίγο πολύ υπεύθυνοι για τα προβλήματα του πλανήτη μας,μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
Αν όμως ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας ίσως καταφέρουμε ...κάτι!
Χρόνια πολλά

fractal είπε...

Μετά από το σχόλιο που άφησες στο blogg μου προσπάθησα να επικοινωνήσωμαζί σου μέσω ε-μαιλ Πιστεύω πως τα κατάφερα. Αν έχεις την καλοσύνη με ειδοποιείς για να το ξαναστείλω αν δε ήρθε
Ευχαριστώ για την κατανόηση..

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

"...ο καθένας μας όμως μπορεί να βάλει το δικό του έστω μικρό λιθαράκι για τη σωτηρία του κόσμου μας..." γιατί αν περιμένουμε απ' τους "μεγάλους" ΣΩΘΗΚΑΜΕ?!

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

Αίθρα είπε...

Αν αυτοί γεράσουν τόσο...
πόσο γερασμένοι θα είμαστε εμείς το 2020,
Αγρυπνούλη μου;;;

Κατά τα άλλα...
μεταφέρω εδώ το μπρεχτικό:

«Άκου να δείς, είτε φταίς είτε όχι, σαν δεν μπορείς άλλο να παλαίψεις, θα πεθάνεις».

Κοτρώνες χρειαζόμαστε, όχι λιθαράκια...

Y.Γ.
Περιττό να σέ παινέψω για τα άρθρα σου. Σέ έχω βάλει ...«πρώτο τραπέζι πίστα» στο δικό μου μπλογκ, εδώ και καιρό.

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Υγεία-συντροφικότητα με τους αγαπημένους σας και μια πολύ καλή φιλική σχέση με τον εαυτό σας…..

Το χαρμόσυνο κλίμα των ημερών να περάσει την πόρτα του σπιτιού σας .

Στο Νέο έτος ας προσπαθήσουμε να αναβαθμιστεί η ποιότητα της Ζωής όλου του κόσμου !

Ευχαριστώ για τις στιγμές που μοιραζόμαστε στον ΠΗΓΑΙΜΟ της ψυχής μας….

http://ligery.pblogs.gr
http://pygemos.blogspot.com.
http://lygeri.pblogs.gr

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Δημιουργία είπε...

Απο μεγαλα λογια και ακομα πιο μεγαλες ανακοινωσεις εχουμε χορτασει,στην πραξη δε βλεπουμε τιποτα.Καλα και δεν τους παιρνουμε και πολυ στα σοβαρα και συνεχιζουμε να παλευουμε για ενα καλυτερο αυριο.

55fm είπε...

Καλή χρονιά με υγεία και αγάπη!
Αγάπη για τον άνθρωπο...