Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Κεραίες …

Τους τελευταίους μήνες ανάσταστη είναι η Δυτική Σάμος (πατήστε το link για το ψήφισμα) από τις προσπάθειες εταιρείας κινητής τηλεφωνίας να τοποθετήσει κεραίες μεγάλης εμβέλειας σε περιοχές κοντά σε χωριά και οικισμούς με έντονη παρουσία των κατοίκων σε αγροτικές καλλιέργειες αλλά και άλλες δραστηριότητες.- Καθώς η κινητή τηλεφωνία έχει εμφανιστεί διεθνώς μόλις την τελευταία δεκαετία και η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί ακόμα να εξάγει τεκμηριωμένα συμπεράσματα σε ότι αφορά στις επιβλαβείς συνέπειες της ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το κράτος πρέπει να λειτουργήσει βάσει της αρχής προφύλαξης για να προστατεύσει την υγεία των πολιτών από ενδεχόμενο κίνδυνο και να τροποποιήσει την ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή το Ν.3431/2006. Η πολιτεία (κυβέρνηση, βουλή, τοπική αυτοδιοίκηση) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μας προστατεύσουν από τις ακτινοβολίες, που δεχόμαστε. Μέχρι να αποδειχθεί ότι οι κεραίες είναι ακίνδυνες, για να μην συμμετέχουμε σε ένα πείραμα τα αποτελέσματα του οποίου θα μάθουμε σε 20 χρόνια το μόνο ασφαλές όριο ακτινοβολίας είναι αυτό που τείνει στο μηδέν. Δεκάδες γνωματεύσεις έγκυρων επιστημονικών κύκλων προειδοποιούν για τις βλάβες που προκαλεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην υγεία μας. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με μελέτες προκαλούν:
- Διαταραχή μνήμης, συγκέντρωσης, εξάντληση, πονοκεφάλους κλπ. ιδιαίτερα σε απόσταση 50- 400μέτρων από την κεραία
- Διαταραχές στα χρωματοσώματα- αύξηση του καρκίνου- αύξηση της παιδικής λευχαιμίας- αιματολογικές βλάβες- αρνητική επίδραση στο αναπαραγωγικό σύστημα
- Βλάβες στο ανοσολογικό σύστημα, στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και στα νευρικά κύτταρα
Όρια έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Η Ελλάδα κατέχει μία απ’ τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσο αφορά στην αυστηρότητα των ορίων έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Ελλάδα: 22 - 33 (volt ανά μέτρο)
Βουλγαρία: 6
Ελβετία: 4 – 6
Γαλλία: 2
Ρωσία: 1
Αυστρία: 0.6
Βέλγιο: 0.6
Σάλτσμπουργκ: 0.2
(Παρακάτω Φωτογραφίες απ' την προσπάθεια εταιρείας να στήσει παράνομα κεραία στην περιοχή Πλατάνου που αποκρούστηκε απ' την αποφασιστικότητα των πολιτών).
Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στην υγεία μας ακόμα και σε όρια 6.000 φορές χαμηλότερα από αυτά που επιτρέπονται στην Ελλάδα. Μέτρα που προτείνονται είναι :
• Δραστική μείωση των ορίων έκθεσης πληθυσμού στην ακτινοβολία, μετά από πρόταση επιτροπής επιστημόνων στην οποία μετέχουν ειδικοί στις βιολογικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
• Επανασχεδιασμός του δικτύου κεραιών μετά από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της πολιτείας , έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού στην ακτινοβολία.
• Ενιαίο δίκτυο κεραιών για όλες τις εταιρείες και να μην είναι η κάλυψη πεδίο ανταγωνισμού.
• Πλήρης καταγραφή και σήμανση των υπαρχουσών κεραιών κινητής τηλεφωνίας, σε αρχείο προσβάσιμο σε κάθε πολίτη.
• Αναδιάρθρωση των μηχανισμών ελέγχου και επιβολή κυρώσεων και συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας στους παραπάνω μηχανισμούς.
• Αφαίρεση άδειας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε κάθε εταιρεία που θα εγκαθιστά κατ'εξακολούθηση κεραίες κινητής τηλεφωνίας χωρίς άδεια.
• Με δεδομένο ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας - οικονομικοί κολοσσοί πλέον - χρηματοδοτούν έρευνες για την απόδειξη της ΜΗ επικινδυνότητας της ακτινοβολίας των κεραιών, θεωρούμε υποχρέωση του κράτους να αναθέσει στην επιστημονική κοινότητα την εκπόνηση αξιόπιστων μελετών και να τις χρηματοδοτήσει.
• Επιμονή στο όριο ελάχιστης οριζόντιας απόστασης 300 μ. από χώρους πρόσβασης κοινού και κυρίως από βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες κλπ.
• Συμμετοχή των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις αρχές αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Στο παρακάτω Video - Ρεπορτάζ της ΕΤ1.
Μιλάνε οι: 1. Καθηγητής Λουκάς ΜαργαρίτηςΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑΣ & ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 2.Δρ. Δημήτρης ΠαναγόπουλοςΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑΣ & ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 3.Καθηγητής Κωνσταντίνος ΛιολιούσηςΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 4.Καθηγητής Στέφανος ΤσιτομενέαςΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

19 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

όλο και περισσότερο αισθάνομαι σαν πειραματόζωο πλέον με όλα αυτά που γίνονται. από κεραίες μέχρι τροφές. ίσως δεν είναι τυχαίο που τα κρούσματα κάθε μορφής καρκίνου έχουν τόσο αυξηθεί.
την υγειά μας να έχουμε. απλά την υγειά μας.
καλησπέρα σου!

Lilith είπε...

"Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πείραμα που κάνει η ανθρωπότητα είναι η έκθεση των ανθρώπων στις ακτινοβολίες των κινητών τηλεφώνων", είπε ο καθηγητής τηλεπικοινωνιών.
Σίγουρα τα... πειραματόζωα δεν ερωτήθηκαν, αλλά έδωσαν - και με το παραπάνω - τη συγκατάθεσή τους με το να κάνουν τόσο αλόγιστη χρήση των συσκευών αυτών!
Ας ελπίσουμε ότι (τουλάχιστον) θα κατέβουν λίγο τα όρια έκθεσης στην ακτινοβολία...
Τι άλλο να πω...
Πρέπει να ξεκινήσουμε όλοι πρώτα από τον εαυτό μας και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.
Μείωση της χρήσης τους!
Το καλύτερο πρώτο βήμα!

Καλησπέρα!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μ' αυτές τις κεραίες θα βγάλουμε όλοι "κέρατα"!
Κι άντε μετά οι γυναίκες μας ν' αποδείξουν πως δεν είναι ελέφαντες!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Χαχα...γέλασα με το χιούμορ του Ασκαρντουλίνου.

Κοινό το ακανθώδες αυτό πρόβλημα.
Σου έχω ήδη στείλει ένα mail σχετικό με στοιχεία από Δήμο Κηφισιάς

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

ξωτικό είπε...

Και ο δικός μας σύλλογος γονέων κατάφερε να βγάλει την κεραία που ήταν κολλητή με το σχολείο της κόρης μου αλλά σε όλη την περιοχή είναι πολλές ακόμα που είναι στα 10 μέτρα απ'τα σχολεία !!!
Βέβαια η απ'την άλλη η κόρη μου που δεν είχε κινητό μέχρι τώρα (β΄γυμνασίου ) ήταν σαν το ούφο μέσα σε όλο το σχολείο !!!!!!!
και τα έχουν μονίμως πάνω στο σώμα τους !!!!!!
Είμαστε για δέσιμο η προσωπικές μας ευθύνες τεράστιες...!!!!
καλή σας επιτυχία !!
και να σε προσέχεις !!!

kariatida62 είπε...

Και πού να δείς τι γίνεται εδώ σ'εμάς στην Αθήνα! Απο κεραία άλλο τίποτα! Κεραία να δει το μάτι σου!
Την υγειά μας νάχουμε που λέει και ο Basnia!
Χαίρομαι που είσαι καλά και είσαι και πάλι κοντά μας! Μας έλειψες!

Benikos place είπε...

Καλημερα Σιδερή, βλέπω επεστρεψες δυναμικα στο χωρο, πολυ χαιρομαστε και ευχομαστε παντα το καλυτερο.Εχεις απολυτο δικιο για τις κεραιες, οτι κανουμε μονοι μας απο το κρατος δεν γινεται τιποτα...
Πολλους χαιρετισμους, εδω παλι χιονιζει.

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα! Μυστικο ολων η αλλαγη νοοτροπιας. Βλεπετε, ολοι γκρινιαζουμε για τις κεραιες, αλλα αν παμε καπου και δεν εχει καλο σημα το κινητο, βριζουμε και ωρυομαστε πως θα αλλαξουμε εταιρεια! Κοινως, θελουμε και την πιτα ολοκληρη και το σκυλο χορτατο...ε, δε γινεται ρε παιδια, πως να το κανουμε; Ας αποτιναξουμε το ζυγο της υλης, που μας εχει κανει σχεδον να εξαρτωμεθα απο ενα χρηστικο αντικειμενο που μεχρι πριν μια 10ετια δεν υπηρχε καλα καλα στη ζωη μας και μετα θα ειναι πολυ ευκολοτερο να προβουμε και σε αλλες, πιο καιριες αλλαγες.
Την καλημερα μου!

Βάσσια είπε...

Δεν έχω τελικά καταλάβει με τόσα που γράφονται. Είναι ή δεν είναι επιβλαβή για την υγεία μας;
Εδώ τώρα με τόσα στοιχεία αρχίζω και προβληματίζομαι.

Χαίρομαι που είσαι εδώ :-)
Να είσαι πάντα καλά και καλό Σ/Κ
:-)

roadartist είπε...

Eμείς έχουμε μια πολύ κοντά στο σπίτι μας.. Βρίσκεται παράνομα κοντά σε σχολείο δημοτικό, σε νηπιαγωγείο.. γυμνάσιο, λύκειο, μέσα σε κατοικημένη περιοχή..

habilis είπε...

Για τις κατσαρίδες πάντως είναι ακίνδυνες .

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν είμαι ειδικός αλλά αν οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας είναι επικίνδυνες τότε ζήτω που καήκαμε.

hackaday είπε...

Αυτες οι κεραίες είναι πραγματικό καρκίνωμα.

marianaonice είπε...

Φοβάμαι ότι όταν θα καταλάβουμε το κακό που μας κάνουν θα είναι πολύ αργά...
Πολύ ενημερωτική ανάρτηση.
Μπράβο!
:))

Skouliki είπε...

ax και η δουλεια που δουλευα 5 χρονια και αυτη που δουλευω τωρα 4 εχει να κανει με κεραιες
αμαν !!! δνε θελω να ξερω

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΑΥΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

leondokardos είπε...

Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Μπρος στο κέρδος σήμερα ούτε η υγεία μας ενδιαφέροι τα συμφέροντα ορισμένων. όπου θέλουν τοποθετούν αυτά τα εξαμβλώματα. Είναι και αυτό ένα δείγμα των καιρών. Στη περιοχή μου έχουν τοποθετήσει κεραία στη ταράτσα σπιτιού που φυσικά κατοικείται !! Και προφασίζονται διάφορες μελέτες αμφίβολης αξίας για να δικαιολογήσουν το έγκλημά τους.

tzonakos είπε...

Εδω και χρόνια εχω προβληματιστεί με αυτό. Πράγματι τα όρια της ακτινοβολίας στην Ελλάδα ειναι πολυ μεγαλύτερα απο αυτά των άλλων χωρών και αναρωτιέμαι πότε θα γίνουν μικρότερα, οταν θα αποδειχθούν ανήκεστες βλάβες λόγω της ακτινοβολίας ;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@tzonakos
Αν υπάρχει κίνδυνος θα το μάθουμε σε αρκετά χρόνια.