Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

«Ο Κόσμος κατά τη Monsantο»

Πολύ κουβέντα γίνεται με τα μεταλλαγμένα που έχουν μπει για τα καλά πλέον στη ζωή μας και στο τραπέζι μας εν αγνοία μας και μάλιστα χωρίς να υποπτευόμαστε το μέγεθος του ζητήματος και τις συνέπειές τους για την υγεία μας και το μέλλον της ανθρωπότητας …

Πρόκειται βέβαια για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ όπως είναι η ορθή ονομασία τους) οι οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά από τους επιστήμονες με την αφαίρεση ή την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που μπορεί να ανήκουν ακόμα και σε εντελώς διαφορετικά είδη. Παράδειγμα: Οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν γονίδια από τα ζώα και να τα μεταφέρουν στα φυτά ή ακόμη γονίδια από μικρόβια και να τα προσθέσουν στο καλαμπόκι. Έτσι ο νέος οργανισμός που θα προέλθει με αυτόν τον τρόπο θα είναι ένας τροποποιημένος οργανισμός που δε θα γινόταν ποτέ με φυσικό τρόπο.

Οι επιδράσεις των μεταλλαγμένων αφορούν πρώτον την υγεία των ανθρώπων και δεύτερο το περιβάλλον.

Για τον άνθρωπο: Από έρευνες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο πρόκλησης αλλεργιών μέσω της κατανάλωσης μεταλλαγμένων, αύξηση της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά και μείωση της αποτελεσματικότητας αυτών των φαρμάκων. Παραγωγή νέων τοξινών από μεταλλαγμένα φυτά που βγάζουν τοξικές ουσίες ενάντια σε ζιζάνια και έντομα και οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές και για τον άνθρωπο.

Για το περιβάλλον : Οι κίνδυνοι από την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον είναι πολλοί και μεγάλοι. Μέσω της γύρης μπορούν να μεταφερθούν γονίδια και σε άλλα φυτά που δεν είναι μεταλλαγμένα αλλά ακόμη και σε άγρια είδη και έτσι να έχουμε μια γενετική μόλυνση όπως π.χ. η γύρη από το μεταλλαγμένο καλαμπόκι είναι καταστρεπτική για ένα είδος πεταλούδας. Μπορεί να αυξηθεί η ανθεκτικότητα ορισμένων ζιζανίων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ορισμένα είδη να αυξηθούν υπερβολικά και άλλα να εξαφανιστούν εντελώς. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα ζώα που τρώνε τα φυτά. Αυτό όμως είναι μια τεράστια ΑΠΕΙΛΗ για την ισορροπία του περιβάλλοντος. Υπάρχει πιθανότητα εξαφάνισης των φυτών που δεν είναι μεταλλαγμένα γιατί δεν θα μπορούν να τα ανταγωνιστούν. Η διασταύρωση των μεταλλαγμένων με την φυσική βλάστηση θα έχει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι έτσι και ελευθερωθούν τα μεταλλαγμένα στο περιβάλλον δεν θα μπορέσουμε να τα πάρουμε πίσω. Η ζημιά ήδη θα έχει γίνει.

Το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων κατασκευάζεται και ανήκει σε μία αμερικανοεβραϊκή εταιρεία, την Monsanto, η οποία δεν θέλει να γνωρίζουμε πότε τα μεταλλαγμένα βρίσκονται στην τροφή μας. Από τις πιο ισχυρές πολυεθνικές του πλανήτη, η Μonsanto είναι μια εταιρεία – κολοσσός με 12.600 υπαλλήλους σε 46 χώρες και τζίρο 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ελέγχει το 90% των γενετικά τροποποιημένων φυτών και σπόρων, και κατέχει το ρεκόρ βιομηχανικής μόλυνσης και μηνύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρ΄ όλες τις καταδίκες, ο βιομηχανικός γίγαντας από το St. Louis των ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή και τα κέρδη του. Πρωταρχικός σκοπός της Monsanto είναι να μετατρέψει τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων παγκοσμίως σε ένα μεγάλο γενετικό πείραμα. Ωστόσο, μέχρι τώρα η επιτυχία της ήταν πολύ περιορισμένη. Πολλές κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών ή αρνούνται να τα εισάγουν. Παρ’ όλα αυτά και παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μεταλλαγμένα φυτά και τρόφιμα βλάπτουν το περιβάλλον και αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, η Monsanto εξακολουθεί να προσπαθεί να τα εισάγει στην παγκόσμια αγορά.

Η Εταιρεία που ξεκίνησε ως εταιρεία παραγωγής χημικών, η εταιρεία που παρήγαγε το Agent Orange, το κλοφέν, το Roundup, η εταιρεία που έρευνες της «απέδειξαν» ότι η διοξίνες δεν είναι καρκινογόνες ουσίες, τώρα απειλεί να «βάλει» στο χέρι όλα τα τρόφιμα της γης. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε ΟΛΑ !!! Με τα «κατορθώματα» της εταιρείας αυτής καταπιάνεται το βιβλίο της Μ.Μ.Robin, «Φάκελος Monsanto, ένας γενετικός εφιάλτης» (της Marie-Monique Robin, εκδ. «Πάπυρος», 2010, σελ.540).

Τα πειστήρια για τα εγκλήματα της Monsanto βρίσκονται όλα στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της Μαρί-Μονίκ Ρομπέν «Ο κόσμος κατά τη Μονσαντο» ένα εντυπωσιακό δείγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας για τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης.

Ο κόσμος μας σύμφωνα με τη Monsanto, την πολυεθνική που από την ίδρυσή της, πριν 108 χρόνια, έχει τον τίτλο της πιο ρυπογόνας και επικίνδυνης στην ιστορία της βιομηχανία, είναι μια ευκαιρία για ένα μεγάλο γενετικό πείραμα στην παραγωγή τροφίμων. Και για πολλά χρήματα.

Το αποκαλυπτικό αυτό ντοκιμαντέρ αποδεικνύει ότι η Μonsanto, κάτω από το πλαστό και παραπλανητικό σύνθημα «Τροφή, Υγεία και Ελπίδα», έχει πλημμυρίσει τον πλανήτη με γενετικά τροποποιημένους σπόρους σε Β. Αμερική, Αργεντινή, Βραζιλία, Αυστραλία και ΝΑ Ασία, ξοδεύοντας τεράστια ποσά σε διαφημιστικές καμπάνιες προκειμένου να καλύψει μια ζοφερή πραγματικότητα. Μια εταιρεία που έχτισε την οικονομική και βιομηχανική αυτοκρατορία της, αδιαφορώντας για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και για τις πτώσεις στο περιβάλλον. Και κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ: των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ σε βιομηχανία. Για αιτίες που αφορούν απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων για τα προϊόντα της, ψευδείς πληροφορίες, για μόλυνση ολόκληρων περιοχών ακόμη και πόλεων, όπως και για δωροδοκίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για να παραβλέψουν τους νόμους και τους κανονισμούς.

Κι όμως η Monsanto αναπτύσσεται διαρκώς και τα κέρδη της αυξάνονται. Για πολύ καιρό προσπαθεί να εισέλθει και στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσα από δημοφιλή προϊόντα όπως το επικίνδυνο φυτοφάρμακο Roundup, που χρησιμοποιείται ευρέως και στην Ελλάδα. Είναι το μπεστ-σέλερ της Monsanto και ενοχοποιείται για συμμετοχή στην ανάπτυξη καρκίνων. Το επόμενο βήμα της είναι οι μεγάλες μονοκαλλιέργειες με μεταλλαγμένους σπόρους αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον. Ο "Κόσμος Κατά Τη Monsanto", είναι ένας κόσμος απρόσωπος, χωρίς ηθική, χωρίς κανόνες, ένας κόσμος όπου μετράει μόνο το κέρδος.”

Στο δια ταύτα !!! για τους παρεπιδημούντες στο κλεινόν Άστυ …

Το ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος κατά τη Monsanto» μια διεθνής συμπαραγωγή του Γαλλογερμανικού καναλιού ARTE στην οποία συμμετείχε και η ΕΡΤ, θα προβληθεί την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31). Συμμετέχει το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ως συνεργάτης της ομάδας CineDoc. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 6 ευρώ. Προπώληση στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

Η προβολή θα ξεκινήσει με ένα σπάνιο ταινιάκι επικαίρων με θέμα το περιβάλλον από το Εθνικό ΟπτικόΑκουστικό Αρχείο. Μετά το τέλος του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει εκδήλωση όπου εκπρόσωποι του Αρχιπελάγους θα μιλήσουν για την ανάγκη προστασίας των τοπικών ποικιλιών και την αγωνιώδη προσπάθεια πολυεθνικών να προμοτάρουν τους στην Ελλάδα και να πατεντάρουν εις βάρος της φύσης.Το Αρχιπέλαγος, μέσω της Κιβωτού – Τράπεζας Σπόρων Αιγαίου που έχει δημιουργήσει, δίνει καθημερινή μάχη για τη συγκέντρωση και μακροχρόνια φύλαξη των ελάχιστων ελληνικών ποικιλιών σπόρων που έχουν απομείνει μέχρι σήμερα. Όσοι αδυνατούν να παραστούν έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν σε κομμάτια από το Youtube

14 σχόλια:

ξωτικό είπε...

Μου ήρθαν πρόσφατα κάποια βίντεο που την συσχετίζουν και με τον πρόσφατο νόμο του να μην μπορεί κανείς να φυτεύει στον κήπο του....και να αποθηκεύει σπόρους
Απ'ότι φαίνεται μάλλον το έχουμε χάσει το παιχνίδι αφού χαλαρώνουν και οι νόμοι για τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη .
Και είναι τόσο σίγουρη η επιμόλυνση....

Καλό βράδυ !!

gskastro είπε...

Πολύ σωστά τα γράφεις καλέ μου φίλε, με μια διαφορά ότι o κόσμος της Monsanto δεν είναι απρόσωπος όπως γράφεις. Έχει και πρόσωπο και όνομα, είναι ο κάθε χωρίς ηθική αγρότης που μπροστά στο κέρδος δεν διστάζει να ραντίσει με τα δηλητηριώδη φυτοφάρμακα την προηγούμενη της συγκομιδής τα προϊόντα του, γνωρίζοντας ότι θα τα καταναλώσει ανυποψίαστος κόσμος.
Είχα καιρό να μπω στα blog και μπήκα σε εσένα για αρχή. Να είσαι καλά gskastro

leondokardos είπε...

Νομίζω οτι έχουμε φτάσει στο σημείο να μη ξέρουμε πλέον τι ακριβώς τρώμε. Η ...επιστήμη έφτασε και στα τρόφημα και το στομάχι μας να αντέξει!!

KitsosMitsos είπε...

Ευτυχώς μέχρι στιγμής η Ευρώπη αντιστέκεται. Για να δούμε την συνέχεια...

Άιναφετς είπε...

Ευχαριστούμε Σιδερή για την ενημέρωση...προς το παρόν μόνο αυτή (η ενημέρωση) μπορεί να μας προφυλάξει και ας είμαστε προσεχτικοί στις ετικέτες τροφίμων, απορρυπαντικών, καλλυντικών κλπ, υπάρχουν κατάλογοι με τα βλαβερά Ε (συντηρητικά)!
Φαντάζομαι το ντοκιμαντέρ θα ανέβει στην συνέχεια στο internet...

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Πως μπορεις να τα αποφυγεις πια....

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είχα την αίσθηση, ότι ακόμα δεν υπάρχουν έρευνες για προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία, αν κι όσα καταγράφεις τα γνώριζα ως βέβαιες μαθηματικά συνέπειες που ΘΑ εμφανιστούν.

Η Μοσάντο είναι μία πικρή ιστορία, πράγματι, ένας παγκόσμιος κολοσσός που ουσιαστικά επηρεάζει άμεσα την αμερικανική πολιτική. Στην Ευρώπη έχουμε τη γερμανική πατάτα.

Είναι αναγκαίο η επισήμανση, τουλάχιστον, αν όχι να τα αποφύγουμε, όπως αναρωτιέται η Ρίκη, αν μη τι άλλο να γνωρίζουμε. Κάποιοι θα καταφέρουν να τα αποφύγουν (έστω οι πλουσιότεροι).

agrampelli είπε...

Ξέρεις ότι έχω σιχαθεί το ψημμένο καλαμπόκι (που το μύριζα και τρέχαν τα σάλια μου)από τότε πού άκουσα για μεταλλαγμένα;Άστα...από που να φυλαχτεί κανεις...

zoyzoy είπε...

Είναι μια παγκόσμια απειλή που κινδυνεύει να καταστρέψει τον πλανήτη εισβάλλοντας στην ισορροπία της φύσης.

Σιγά μην την σταματήσουν όταν τρώνε δις από δαύτα.!

Καλό απόγευμα:))

island είπε...

Όπως και στην προηγούμενη ανάρτηση, έτσι και σε αυτήν απαντάω με μία μόνο φράση ταιριαστή: Πολλά λεφτά και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε για αυτό. Απλά δεν έχουμε την δύναμη δυστυχώς. Όλο αυτό μέχρι αποδείξεως του εναντίων.

demetrat είπε...

Γιαυτό , τα σπόρια των παππούδων στα χωριά και τα μάτια μας.Ακόμα κιαν δεν καρπίζουν πολύ.Γιατί έχουμε φτάσει σε σημεία, να βλέπουμε το φυτό να βγάζει κανονικούς καρπούς και να το θεωρούμε αχαμνό.Αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό που έκαναν οι μεταλλαγμένοι.Που μας έκαναν να χάσουμε το μέτρο.
Καλημέρα Σιδερή.
δ

fractal είπε...

Από παντού απειλή.
Ακόμα και από τους καρπούς της Γης.
Μα τι θέλουν επί τελους και δεν μας αφήνουν ήσυχους?
Πόσα πλούτη θέλουν να συσωρεύσουν?
Και γιατί πιά τόσο πολλά.
Τι θελουν να αποκτήσουν ακόμα?

Λυγερή Βασιλείου είπε...

βρε τους εγκληματίες της Γής και της Ζωής μας.
Πόσα πια λεφτά θέλουν για να χορτάσουν το αχαλίνωτο πάθος της κερδοφορίας;
Κι αν μου πει κανείς και τόσες χιλιάδες άνθρωποι εργαζόμενοι τι θα κάνουν άμα σταματήσει αυτός ο κολοσσός να ασελγεί στην φύση με όλες τις συνέπειες;
Η απάντηση είναι η ΜΟΝΣΑΝΤΟ να κόψει τον λαιμό της κι αφού διαθέτει τόση οικονομική ισχύ,
τεχνογνωσία, κι επιστημονική έρευνα να στραφεί όλος αυτός ο κόσμος στην πράσινη καλλιέργεια, την ανάπτυξη και τον σωσμό Γης και ανθρώπων από την μακροπρόθεσμο ίσως και βραχυπρόθεσμο πορεία προς τον ολοσχερή αφανισμό της ζωής.

ΥΓ: Σε παρακαλώ παρέπεμψε με αν μπορείς σε σχετικά video γιατί εγώ δεν είμαι expere και σ’ αυτά…

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Εθνικό σήμα GMO-Free (χωρίς μεταλλαγμένους οργανισμούς) για τα κτηνοτροφικά προϊόντα πρόκειται να θεσμοθετηθεί άμεσα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη διαμόρφωση της ανάλογης νομοθεσίας. Το συγκεκριμένο σήμα θα μπορούν να φέρουν όσα κτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα, τυρί, κρέας, αυγά) προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μη γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές. Στην ελληνική αγορά ήδη κυκλοφορούν προϊόντα που φέρουν τη σχετική επισήμανση, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει συνολικό νομοθετικό πλαίσιο και άρα να εξασφαλίζεται ότι πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Εθνική σήμανση GMO-Free για κτηνοτροφικά προϊόντα υπάρχει ήδη στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και προετοιμάζεται στο Λουξεμβούργο.

Η συνέχεια στο http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_15/02/2011_432666