Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΑμεΑ δικαίωμα στη ζωή …

Το επίπεδο πολιτισμού μας κρίνεται μεταξύ άλλων κι από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα άτομα με αναπηρία.Τα άτομα αυτά είναι χρήσιμα κύτταρα του οργανισμού της κοινωνίας μας, πολλά απ’ αυτά με δυνατότητες και προσφορά σε όλους τους τομείς αποδεικνύοντας έτσι ότι η πραγματική δύναμη και αξία στον άνθρωπο βρίσκεται στο μυαλό κι όχι στα άκρα. Η 3 Δεκέμβρη είναι η παγκόσμια ημέρα αναπηρίας δεν είναι ημέρα γιορτής των ατόμων με ειδικές ανάγκες και με ειδικές ικανότητες που είναι ήρωες στη ζωή και νικητές στην αναπηρία , δεν είναι μέρα των πολιτικών με τα τόσα ¨θα¨ και μέρα σχετικών εκπομπών στη τηλεόραση, είναι μέρα διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους .

Τα άτομα με αναπηρία που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας εξαιτίας της διάκρισης που υφίστανται καθημερινά, πλήττονται περισσότερο όλων από το κύμα των μέτρων λιτότητας που σαρώνει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα αναπηρίας και η μη ρατσιστική αντιμετώπισή τους.

Τη μέρα αυτή πρέπει να απευθυνθούμε στον κόσμο και να του ζητήσουμε να σέβεται τον ανάπηρο, τον υπερήλικα, την μητέρα με το καροτσάκι , το μικρό μαθητή που κινείται στους επικίνδυνους δρόμους και να μη του δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη ζωή του στερώντας του το απλό δικαίωμά του να μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια αυτονομία και αξιοπρέπεια στον τόπο που ζει.

Αυτονόητο είναι ο ανάπηρος να μπορεί να παρκάρει κάτω απ’ τα σήματα των ΑμεΑ , να μπορεί να περάσει από τη ράμπα στο πεζοδρόμιο, να κινηθεί με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο δρόμο και να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες και κοινόχρηστους χώρους .

Λέμε όχι στον οίκτο και τη περιθωριακή αντιμετώπιση της κοινωνίας απέναντι στην αναπηρία γιατί η αναπηρία δεν αποτελεί προσωπική επιλογή την οποία θα μπορούσαμε να αρνηθούμε .


Κανείς δεν έχει κάνει συμβόλαιο με την αρτιμέλεια, όλοι μας ανεξαιρέτως μπορεί να βιώσουμε καταστάσεις αναπηρίας, παραμένουμε δηλαδή διαχρονικά εν δυνάμει ανάπηροι.Από όλους μας εξαρτάται το αν η αυριανή μέρα θα είναι πιο ανθρώπινη για όλους μας μα περισσότερο ακόμα εξαρτάται από τα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη διάθεση συνεργασίας σε προτάσεις που δεν έχουν πάντα οικονομικό κόστος π.χ. πεζοδρομήσεις, χώροι στάθμευσης κ.λ.π.
  • http://www.amea.eu/main

22 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Αυτά τα άτομα είναι άξια σεβασμού και παράδειγμα για μας για τον αγώνα τους με τόσο πείσμα στη ζωή που τους αδίκησε!
Μόνο κάποιος που έχει στην οικογένειά του τέτοιο άτομο μπορεί να νιώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σαν σύνολο είναι να σεβόμαστε τις ανάγκες τους!

Τα θαλασσινά μου για καλό μήνα!

kariatida62 είπε...

Τα αυτονόητα δεν θάπρεπε νάχουν ανάγκη υπενθύμισης σε συγκεκριμένες παγκόσμιες ημερομηνίες.

Αλλά βλέπεις Σαμιώτη μου, η χειρότερη αναπηρία είναι αυτή του εγκεφάλου μας...
που δυστυχώς την έχουν πολλοί απ'εμάς οι κατά τ'άλλα αρτιμελείς...
Καλό Σ/κο φίλε μου.

Giorgos Varvakis είπε...

Καλησπέρα γείτονα!!!
Δυστυχώς η καθημερινότητα είναι πολύ σκληρή μ' αυτούς τους ανθρώπους...
Στις μεγαλουπόλεις των ανώνυμων πληθυσμών η όποια ευαισθησία εξαντλείται σε μερικές παρεμβάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα που ακυρώνονται όμως στην πράξη..!!
Καλό μήνα κι από μένα :)

Thalassenia είπε...

Κάποτε παιρνώντας από μία ράμπα που ήταν κλεισμένη με Ι.Χ έγραψα σε ένα χαρτί "αν ήσουν ανάπηρος θα έβριζες αυτόν που σου έκλεισε το δρόμο" και το κόλλησα στο παρμπίζ.
Είναι τραγική η ασέβια που δείχνουμε στο πρόσωπό τους.
Αν το πρόβλημα δεν είναι στην δική μας αυλή, δυστυχώς δεν μας ενδιαφέρει.

Να είσαι καλά.

Lilith είπε...

"Κανείς δεν έχει κάνει συμβόλαιο με την αρτιμέλεια, όλοι μας ανεξαιρέτως μπορεί να βιώσουμε καταστάσεις αναπηρίας, παραμένουμε δηλαδή διαχρονικά εν δυνάμει ανάπηροι."

Νομίζω, τα είπες όλα.
Όπως και το βίντεο.
Είναι ντροπή.

Μπράβο σου που έβαλες το ποστ.

Lilith είπε...

Συγνώμη...
Ξέχασα να πω ένα Καλό μήνα
και καλή Κυριακή.
Το βίντεο ήταν... αφαιρετικό.

Λυγερή Βασιλείου είπε...

"Α φίλε μου !
Κάθε φορά που σε βλέπω εδώ
(ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ) νοιώθω ‘αγαπημένη‘
Υπερβολή ίσως. Αλλά τα καράτια που μετράμε την Αγάπη είναι διαφορετικά για τον καθένα μας όπως διαφορετικοί είμαστε όλοι .
Η ακρίβεια στο δικό μου ζύγι είναι η ..λεπτομέρεια.

Πριν το τελευταίο τριήμερο ( οπότε επιστρατεύτηκα κυριολεκτικά για να δεξιωθώ την δεκαμελή παρέα -ξέρεις πολλούς να έχουν δέκα φίλους; Εγώ όχι- της κολώνας του σπιτιού μου, της Βαρβαρούλας μου,) πετάχτηκα στην σελίδα σου κι αυτά τα δευτερόλεπτα που στάθηκα εκεί χωρίς να πω λέξη, εισέπραξα για μια ακόμη φορά την πιστότητα της λεπτομέρειας που είναι ικανή να σηματοδοτήσει Αγάπη."

Ένα ευχαριστώ από τον ΠΗΓΑΙΜΟ της ψυχής μου δεν είναι μια έκφραση ευγνωμοσύνης.
Είναι ένα μάτσο χαμόγελα απροσποίητα...

Υγεία και χαρά από καρδιάς εύχομαι

BUTTERFLY είπε...

Κυριως απο την αντιμετωπιση των ΑΜΕΑ κρινεται ο πολιτισμος μας! Μαλλον δεν θα επρεπε να νιωθουμε και πολυ υπερηφανοι, ετσι; Δυστυχως, ο ατομικισμος στην κοινωνια μας ειναι τεραστιος. Αν ημασταν πιο σωστοι σαν ανθρωποι, οι ιθυνοντες δεν θα τολμουσαν να αγγιξουν καποια "ιερα" στην ουσια και αυτονοητα πραγματα! Δεν ειμαστε ομως, η ηθικη μας εχει δεχθει πληγμα και για αυτο τα ανεχομαστε ολα!

Ερατώ είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση μήπως και γίνουν πράγματα γι αυτούς τους ανθρώπους , μια και κάτι τέτοιο θα έδειχνε τον πολιτισμό μας (αν υπήρχε...)
Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, από όσο ξέρω, υπάρχει μέριμνα για την κίνηση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.
Εδώ λίγο η αδιαφορία του κράτους, λίγο η έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθησίας των πολιτών , κάνουν τα πράγματα τραγικά.

Άιναφετς είπε...

Ειλικρινά Σιδερή πιστεύω πως δεν έχουμε πια τίποτα να περιμένουμε από τη πολιτεία, που μόνο τη κερδοσκοπία σκέφτεται, έτσι ότι κάνει ο καθένας μόνος του μετράει...
Το Παραμύθι τέλειωσε,όπως λέει και το τραγούδι...
Έτσι ας κάνουμε ότι έκανε και η φίλη μας η Θαλασσένια...να δράσουμε!

Καλό μήνα να έχουμε όλοι μας!

leondokardos είπε...

Έχεις απόλυτα δίκαιο. Μέσα στη σημερινή γεμάτο προβλήματα εποχή, έχουμε χάσει και την ανθρωπιά μας, μεταξύ όλων των άλλων.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Θα έγραφα ότι ένα από τα πολλά ελλείμματα της Ελληνικής κοινωνίας είναι ο μη σεβασμός στα ΑΜΕΑ αλλά πολλές φορές και οι υγιείς άνθρωποι συναντάμε προβλήματα όταν είμαστε πεζοί. Ένα απλό παράδειγμα: η περιοχή που μένω: Κεφαλάρι Αττικής κάθε βράδυ στα πεζοδρόμια και στους ποδηλατόδρομους οδηγοί παρκάρουν τα οχηματά τους με αποτέλεσμα οι πεζοί να περπατάμε στο δρόμο :(

Άστρια είπε...

πολύ ευαίσθητη ανάρτηση.
απλά αν μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι μπορεί να ήταν ο ίδιος ή κάποιος δικός τους στη θέση τους, αν μπορούσε να σκεφτεί ότι εν δυνάμει όλα είναι πιθανά.

καλό βράδυ

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Συμφωνώ με karyatida.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

BUTTERFLY είπε...

Χρονια Πολλα και καλα, ευτυχισμενες και γαληνιες γιορτες ευχομαι!

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Να ευχηθώ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με υγεία, αγάπη, χαρά !!
Να περάσετε όμορφες οικογενειακές μέρες ευτυχίας , ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !!

Άστρια είπε...

ευχές πολλές για όμορφες χαρούμενες γιορτές με αγάπη και υγεία !

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Κι όμως εγώ γνωρίζω ότι είσαι από τους πρώτους που ένοιωσα την ανάγκη να σου ευχηθή τουλάχιστον Χαρούμενα Χριστούγεννα και δεν το βλέπω.Ίσως νάναι κρυμμένο.Ας είναι

Όσες φορές άλλωστε και να σου εκφραστώ εμένα δεν μου φτάνουν να εκφράσουν την απεριόριστη εκτίμηση στο πρόσωπό σου

Με την Υγειά σου και την χαρά σου φίλε μου να ζήσεις "Χριστούγεννα" με τους αγαπημένους σου

http://ligery.pblogs.gr/2011/12/ayrio.html

marianaonice είπε...

Κανείς δεν έχει κάνει συμβόλαιο με την αρτιμέλεια, όλοι μας ανεξαιρέτως μπορεί να βιώσουμε καταστάσεις αναπηρίας, παραμένουμε δηλαδή διαχρονικά εν δυνάμει ανάπηροι.

Tίποτε πιο αληθινό!!

Καλές γιορτές!! Χρόνια Πολλά!!
:))

Δημιουργία είπε...

Καλα Χριστουγεννα! Χρονια Πολλα, με υγεια!

ανέμη είπε...

Χρόνια Πολλά και Καλά Σιδερή, με αγάπη και αισιοδοξία που τόσο μας λείπουν στις μέρες μας...! Χαρούμενες Γιορτές κι ό,τι επιθυμείς!!!

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτά τα άτομα. Χαίρομαι.

Καλή Χρονιά πέρασα να σου ευχηθώ φίλε μου!