Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

SΟS για τον βυθό του ανατολικού Αιγαίου ...

Αρχές του Οκτώβρη …
Κι οι «Βάνδαλοι» άρχισαν και πάλι το καταστροφικό έργο τους στη θαλάσσια περιοχή μας που αποτελεί μαιευτήριο (θερμοκοιτίδα κατά νεότερη θεωρία) και σημαντικό βιότοπο για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας για ολόκληρο το Αιγαίο …

Με τα συρόμενα εργαλεία τους εξακολουθούν να γδέρνουν και να ξεριζώνουν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας απ’ το βυθό και να σπέρνουν τον όλεθρο σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής στις θάλασσες των νησιών μας, γεμίζοντας με απελπισία αλλά και οργή τους φορείς και τους κατοίκους και κύρια του παράκτιους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες μας !!!

Δανείζομαι με όλο το θάρρος και παραθέτω αποσπάσματα από ο άρθρο του κ. Γιάννη Φώσκολου στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» σχετικά με τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργεί το «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία με το Τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών του πανεπιστημίου του Κάρντιφ της Ουαλίας …

" Εκτεταμένη υποβάθμιση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, σημαντικές εκτάσεις υποβρύχιας ερημοποίησης αλλά και μείωση του πληθυσμού των ρινοδέλφινων καταγράφει στο ανατολικό Αιγαίο ωκεανογραφική έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία με το Τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών του πανεπιστημίου του Κάρντιφ της Ουαλίας.

Με τρία σκάφη και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, όπως σόναρ και υποβρύχιες κάμερες υψηλής ευκρίνειας, οι ερευνητές χαρτογράφησαν και απεικόνισαν τον βυθό στην περιοχή Σάμος - Φούρνοι - Αγαθονήσι. Οι μελέτες και αναλύσεις κράτησαν μία εβδομάδα και ανέδειξαν την υποβάθμιση των θαλάσσιων λιβαδιών.


Οι 65 επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές ειδικευμένοι στην επιστήμη της θαλάσσιας βιολογίας και γεωγραφίας ανίχνευσαν τις δραστικές αλλαγές που έχουν υποστεί οι θαλάσσιοι οικότοποι στο ανατολικό Αιγαίο και προειδοποιούν για την αναγκαιότητα εφαρμογής μέτρων αειφόρου διαχείρισης της αλιείας στην περιοχή.

Εμφανή τα σημάδια που δείχνουν την υποβάθμιση στον βυθό ...





Οι μελέτες και οι αναλύσεις, που διήρκεσαν μία εβδομάδα, κάλυψαν το ωκεανογραφικό πεδίο μεταξύ Σάμου - Φούρνων - Αγαθονησίου. Με τρία σκάφη και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία (σόναρ, υποβρύχιες κάμερες υψηλής ευκρίνειας) χαρτογραφήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας και των υφάλων ροδοφυκών (τραγάνας). Καταγράφηκαν σημαντικές εκτάσεις από τους παραπάνω οικοτόπους, οι οποίες όμως χαρακτηρίζονταν από εκτεταμένη υποβάθμιση. Την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση -όπως τονίζει το «Αρχιπέλαγος»- έχουν η ανεξέλεγκτη αλιευτική δραστηριότητα και η διάβρωση της παράκτιας ζώνης, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και στις δασικές πυρκαγιές. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία προκαλούν μη αναστρέψιμες καταστροφές στα παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ τόνοι χώματος καταλήγουν μέσω της διάβρωσης συχνά στη θάλασσα και καλύπτουν τα λιβάδια μετατρέποντάς τα σε λασπότοπους. «Η υποβάθμιση είναι εντονότερη στα ρηχά νερά, που είναι και τα πλέον παραγωγικά, αφού εκεί αναπτύσσονται τα νεαρά ψάρια και τα ασπόνδυλα», σημειώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Θοδωρής Τσιμπίδης, προσθέτοντας πως «ακόμη και σε 40 μέτρα βάθος, εντοπίσαμε μεγάλες ζημιές, που πιθανότατα προέρχονται από συρόμενα αλιευτικά εργαλεία. Εκεί θα χρειαστούν 100 χρόνια ή και περισσότερα για να ανακάμψει το οικοσύστημα, αφού οι φωτοσυνθετικές διαδικασίες σε αυτά τα βάθη είναι πολύ αργές». Σε βάθη μεγαλύτερα των 100 μ. η υποβάθμιση ήταν μικρότερη.
«Η Ποσειδωνία, ενδημικό είδος της Μεσογείου, δημιουργεί πυκνά υποβρύχια λιβάδια, που αποκαλούνται και δάση της θάλασσας. Παράγει τροφή και προσφέρει καταφύγιο σε περισσότερα από 300 είδη φυκών και 1.000 είδη ζώων», εξηγεί η υδροβιολόγος και συντονίστρια επιστημονικής έρευνας του «Αρχιπελάγους», Αναστασία Μήλιου.
Στην ανατολική Μεσόγειο εντοπίζονται τα τελευταία εναπομείναντα μεγάλης έκτασης λιβάδια, αφού στη δυτική Μεσόγειο έχουν σε μεγάλο βαθμό συρρικνωθεί. «Τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι σημαντικά όχι μόνο για την αλιεία, αφού στηρίζουν τα παραγωγικά ιχθυοαποθέματα, αλλά και για τον τουρισμό, επειδή αποτρέπουν τη διάβρωση των παραλιών με το βαθύ ρίζωμά τους», τονίζει η κ. Μήλιου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ταυτόχρονα, πως τα παράκτια οικοσυστήματα εμφανίζουν μια πλούσια βιοποικιλότητα, με σημαντικές, ωστόσο, εκτάσεις ερήμωσης και βιολογικής υποβάθμισης, ως αποτέλεσμα της πολυετούς ανθρωπογενούς παρέμβασης. «Η κατάσταση ευτυχώς είναι ακόμα αναστρέψιμη. Αν εφαρμόσουμε στοχευμένα μέτρα διαχείρισης, μπορούμε να αναμένουμε ανάκαμψη», σημειώνει η υδροβιολόγος του «Αρχιπελάγους».
Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, στις τουρκικές ακτές απέναντι από τη Σάμο, λειτουργεί από τη δεκαετία του 60 μια (θαλάσσια και χερσαία) προστατευόμενη περιοχή, που επηρεάζει θετικά και τα δικά μας οικοσυστήματα, ενώ δείχνει πως αν ακολουθήσει και η Ελλάδα αειφορική διαχείριση στην περιοχή μπορεί να πετύχει καλά αποτελέσματα. Η Νομαρχία Σάμου, πάντως, φαίνεται πως... έχει πάρει το μήνυμα και προωθεί στη θαλάσσια περιοχή ευθύνης της ζώνες αειφόρου διαχείρισης με την πόντιση τεχνητών υφάλων πολλαπλασιασμού των ιχθυοαποθεμάτων, καθώς και υφάλων ανάσχεσης των συρόμενων αλιευτικών εργαλείων . . .


ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ : Μειώνεται ανησυχητικά ο αριθμός των ρινοδέλφινων. Η ομάδα των Κοινών Δελφινιών του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί μία από τις τελευταίες ομάδες του είδους σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, γι αυτό και βρίσκεται υπό τη συνεχή παρακολούθηση του «Αρχιπελάγους». «Είναι μια υγιής ομάδα που δεν έχει δείξει σημάδια μείωσης. Αυτό δεν σημαίνει πως εφησυχάζουμε. Για να μπορέσει να αναπτυχθεί χρειάζονται μέτρα διαχείρισης της αλιείας» τονίζει η κ. Μήλιου.
Ο πληθυσμός των ρινοδέλφινων, από την άλλη, έχει υποστεί σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε ανθρωπογενείς παράγοντες. «Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε πως τα ρινοδέλφινα είναι άφθονα στο Αιγαίο. Τώρα διαπιστώνουμε πως οι πληθυσμοί τους μειώνονται. Κι όσο μειώνονται οι ομάδες τους, τόσο θα αυξάνονται οι ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία», σημειώνει ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» Θοδωρής Τσιμπίδης κι εξηγεί: «Οι ομάδες των δελφινιών ακροβολίζονται και κοπαδιάζουν τα ψάρια κυνηγώντας την τροφή τους. Αν δεν υπάρχει πολυπληθής ομάδα σε μια περιοχή, δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία κι έτσι τα δελφίνια - ζώα με ανεπτυγμένη νοημοσύνη- αναπτύσσουν άλλες μεθόδους κυνηγιού. Μια από αυτές είναι να οδηγούν τα ψάρια στα δίχτυα των ψαράδων και να τα τρώνε από εκεί προκαλώντας ταυτόχρονα ζημιές».

18 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου ...αν κάταλαβα καλά απο το '60 οι Τούρκοι διέγνωσαν το πρόβλημα και αμέσως ευαισθητοποιήθηκαν και εμείς συνεχίζουμε να εγκληματούμε?
Παράξενο μου ακούγεται αυτό γιατί εγώ έχω ακούσει ακριβώς το αντίθετο για τους Τούρκους ψαράδες που μπαίνουν μέσα στα δικά μας χωρικά ύδατα και χρησιμοποιούν ανορθόδοξες μεθόδους(όπως δυναμίτες) και καταστρέφουν τα πάντα! Τι να πώ? πού κρύβεται η αλήθεια εσείς το ξέρετε καλύτερα οι ντόπιοι!

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

Kαλά κάνεις και τα επισημαίνεις.

Πού θα πάει, δεν μπορεί...

Θα "αποφυλκιστεί" η ευαισθυσία..

Που να πάρει...

Να έχεις ένα υπέροχο ΣαββατοΚύριακο.

Κώστας
vloutis.blogspot.com
vloutis.wordpress.com
facebook.com/kostasvloutis
twiter.com/kostasvlouti

Σταυρούλα είπε...

Γιατί τόση ασυνειδησία;Τι κερδίζουν δηλαδή με τα καταστροφικά συρόμενα αλιευτικά τους εργαλεία;Τα τοπικά λιμεναρχεία τι κάνουν;
Να είσαι καλά,καλό Σαββατοκύριακο!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

" Κι οι «Βάνδαλοι» άρχισαν και πάλι το καταστροφικό έργο τους."
....................

Έγκληματικές πράξεις. Κακουργοδικείο χρειάζονται..

phlou...flis είπε...

Η επόμενη κίνηση είναι να σκάβουν το βυθό να "ψαρέψουν" και ότι υπάρχει από κάτω . και τελειώσαμε

Ανώνυμος είπε...

Είναι ν' αναρωτιέσαι, αν υπάρχουν πιο εγωιστικά όντα από μας τους ανθρώπους. Να δούμε αν θα ευαισθητοποιηθούν αυτοί που πρέπει. Προσωπικά δεν είμαι και τόσο αισιόδοξη, αλλά οπωσδήποτε αξίζει να το παλεύουμε, μέχρι κάτι να γίνει

Καλησπέρα σου.

Δημιουργία είπε...

Πολυ κατατοπιστικο το σημερινο σου κειμενο.Ευχη ολων νομιζω ειναι να συνειδητοποιησουν αυτοι που φερονται ετσι το κακο που προκαλουν και να σταματησουν.

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Κάποτε είχαμε την ελπίδα να θυμώσει ο Ποσειδώνας....
:-(

KitsosMitsos είπε...

Υπάρχει ένα επιστημονικό-οικολογικό θρίλερ (Το σμήνος) όπου κύριο θέμα είναι το εξής: η θαλάσσια ζωή στρέφεται κατά του ανθρώπου ως αντίδραση για την καταστροφή και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Εξαιρετικά ενδιαφέρον, πραγματικά.

BUTTERFLY είπε...

Απο ο,τι καταλαβα μιλας για την τρατα! Αλλα, δεν φταινε αυτοι, φταιμε ολοι εμεις που παμε στις ψαροταβερνες και μολις δουμε οτι εχει καλαμαρακια γονο και αλλα που τα πιανει μονο η τρατα, ορμαμε σαν λιγουρηδες! Αν δεν τα πουλουσαν, δεν θα τα πιαναν! So simple!

σταγόνα είπε...

Οπως και με το κυνήγι σαν μόνη λύση βλέπω τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων όπου να απαγορεύεται το ψάρεμα. Οι γείτονές μας το έχουν κάνει.. εμείς τι περιμένουμε?? Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει θέληση και λίγη οικολογική συνείδηση την οποία πρέπει να καλλιεργήσουμε..

ανέμη είπε...

αξίζει κάθε προσπάθεια...
για το αιώνιο μπλε της θάλασσας με τον πολύτιμο κόσμο του βυθού...

Καλό σου βράδυ...

fractal είπε...

Καλησπέρα. Με ορισμένα κείμενά σου όπως αυτό, πραγματικά δικαιόνεις τον τίτλο του Ιστολογίου σου. "ΑΓΡΥΠΝΟΣ".

Παλιότερα ήταν αδύνατο να υαξειδέψει κανείς μέρα και να μην δει δελφίνια.
Νομίζω πως την τελευταία φορά που είδα ήταν σε ένα ταξείδι από Χίο σε Σάμο πριν 10 περίπου χρόνια.
΄Που θα μπορούσα να βρώ περισσότερες πληροφορίες για το "Αρχιπέλαγος"?

ΣΠΙΘΑΣ είπε...


Ενοποιημένη θαλάσσια επιτήρηση


[ ]..."δύο πρότυπα πειραματικά έργα για τον έλεγχο της ενοποίησης της θαλάσσιας επιτήρησης στην πράξη βρίσκονται στο στάδιο της δρομολόγησης – ένα για τη Μεσόγειο και τις πλησίον αυτής ατλαντικές περιοχές και ένα άλλο στη λεκάνη της Βόρειας Θάλασσας. Τα αποτελέσματα από τα διετή αυτά πειραματικά σχέδια θα συμβάλουν σε περαιτέρω ανάπτυξη της ενοποίησης της θαλάσσιας επιτήρησης.

* Ο αρθρογράφος είναι Ευρωπαίος επίτροπος για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία.

υ.γ.
Ο Σπιθάκος κάνει ενέργειες στην Ε.Ε και κινητοποιεί θαλάσσιες επιτηρήσεις.
θα τον κάνουμε "κομάντο βατραχόγατο" και θα κυνηγάει τις τράτες!

akrat είπε...

καλημέρα
ενδιαφέρον

leondokardos είπε...

Δυστυχώς είναι πλέον γνωστό.Έμείς μόνο να καταστρέφουμε ξέρουμε καλά.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μας απομένει μια ελπίδα, ακόμη.
Ο Σπιθάκος να πάρει την κατάσταση στα ...νύχια του και να τους ορμήσει, σαν σωστός αναρχοκεραμιδόγατος:)

υ.γ.
Ευχαριστώ πολύ, για τις φωτό, κουμπάρε!
Είσαι άψογος:)

Μουτράκι ο Σπιθάκος, αλλά ο Αναπηρίξ, ..σερ!

marianaonice είπε...

Ανυπολόγιστη η καταστροφή...
:(

Ο γατούλης τι κάνει??
Ή μάλλον τα γατάκια τι κάνουν?