Πρώτη δυσάρεστη έκπληξη πριν λίγες μέρες όταν αντίκρυσα 8 το πρωί Κυριακάτικα μια ανεμότρατα να «τραβάει» και πάλι σε απόσταση μάλλον λιγότερη απο 300 μέτρα έξω απ’ το λιμάνι του Όρμου Μαραθοκάμπου.
Δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη η διαπίστωση διαβάζοντας το site της Greenpeace http://www.greenpeace.org/greece/press/118517/trawlers πως το Υπουργείο "Αγροτικής Ανάπτυξης..." με την απόφασή του της 5-3-08 μείωσε την απόσταση για τις μηχανότρατες από 1,5 μίλι (που έτσι κι αλλιώς δεν τηρούνταν στην πράξη) από την ακτή σε 1 μίλι. Οι ψαράδες αλλά και οι κάτοικοι και οι φορείς των παράκτιων περιοχών είναι σε κατάσταση απελπισίας αφού είναι πια κατανοητό σε όλους ότι σε λίγο όχι μόνο οι παραδοσιακοί ψαρότοποι αλλά κι ολόκληρο το Αιγαίο κινδυνεύει να γίνει "ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ". Είναι πρόκληση για τους παράκτιους αλιείς να βλέπουν την καταστροφή που γίνεται μπροστά στα μάτια τους ενώ η ψαριά τους χρόνο με το χρόνο λιγοστεύει και τα αλιεύματα κινδυνεύουν πια με ολοκληρωτική εξαφάνιση. " Σε λίγο θα βγούν στη στεριά, μας είπε κάποιος, όπως πριν λίγα χρόνια που μια απ’ αυτές «κάθησε» στον Κάβο της Μακρυάς Πούντας. Ήδη αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις βρίσκεται σε εξέλιξη κινητοποίηση από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και ενεργούς πολίτες με κορύφωμα την συγκέντρωση σήμερα στην Πλατεία Κοτζιά.
Θεωρώ υποχρέωση μου λοιπόν να επαναφέρω αυτούσιο παλιότερο post που είχα αναρτήσει εδω πριν 6 μήνες. Η θάλασσα ανήκει σε όλους και προπάντων "ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΗΣ" ... http://side21.blogspot.com/2007/11/m.html
ΛΕΗΛΑΤΕΙΤΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΣΑΜΟΥ
Σε «ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ» τείνει να μετατραπεί ο κόλπος του Mαραθοκάμπου, που είναι ο βασικός φυσικός χώρος αναπαραγωγής όλων των ειδών ψαριών με τα οποία εμπλουτίζεται ολόκληρη η περιοχή νότια της Σάμου. Η πίεση που ασκείται στη θάλασσα είναι μεγάλη και δεν προέρχεται από την παράκτια αλιεία, αλλά κυρίως από τις ανεμότρατες και τα γρι γρι. Οι ανεμότρατες οργώνουν μέρα νύχτα το βυθό και παρασέρνουν τα πάντα. Κάνουν απίστευτη ζημιά στο βυθό και στις τραγάνες που είναι βιότοποι και χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστούν, περνάνε πάνω από την Ποσειδωνία ( τις φυκιάδες ), που είναι το «μαιευτήριο» της θάλασσας, πιάνουν πολύ μικρά ψάρια και καταστρέφουν το γόνο. Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις ή όργανα ακριβείας για να βεβαιωθούμε ότι καταπατείται βάναυσα το όριο των δυο μιλίων & τα 50 μέτρα βάθους της Υπουργ. απόφασης 290 /2001 που εκδόθηκε στα πλαίσια του Κανονισμού της ΕΟΚ 2550 /2000. Χρόνο με το χρόνο διαπιστώνουμε ότι τα ψάρια στην ευρύτερη περιοχή μειώνονται δραματικά, είδη που υπήρχαν σε αφθονία κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Tο κακό έχει παραγίνει πια και είναι άμεση ανάγκη να προστατευτούν οι θάλασσες μας, να σωθεί ο θαλάσσιος πλούτος που καθημερινά λεηλατείται. Η χώρα μας δυστυχώς δεν εφαρμόζει το αλιευτικό δίκαιο της Ε.Ε., ήδη από το 2002 έπρεπε να έχουν περιοριστεί οι μηχανότρατες σύμφωνα με τη νομοθεσία (N. 1740/14/12/87) και τον κανονισμό της Eυρωπαϊκής Eνωσης 2371/2002. Παρότι έπρεπε μέχρι τις 31-12-2003 να έχουν τοποθετηθεί δορυφορικά συστήματα στις μηχανότρατες για να παρακολουθούνται συνέχεια και να μην μπορούν να παραβαίνουν το νόμο και να αυθαιρετούν, εμείς ακόμα σαν χώρα δεν τα βάλαμε, δόθηκε δε παράταση με αιτιολογικό ότι... αναμένεται να διευθετηθεί το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης για προμήθεια και τοποθέτηση δορυφορικών συστημάτων από το υπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης ώστε να ελέγχονται επαρκώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτά δείχνουν το χάλι της δημόσιας διοίκησης αν όχι και την συγκάλυψη ή την συνέργια στην αποψίλωση του θαλάσσιου πλούτου. Τα περιθώρια όμως στενεύουν πια απελπιστικά. Πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν όλες οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και να ληφθούν δραστικά μέτρα για την περιοχή προκειμένου να προστατευθεί και να διατηρηθεί η αειφορία, η βιοποικιλότητα και ο ενάλιος πλούτος της. Ας συντονίσουν τη δράση τους σ’ αυτή την κατεύθυνση και όλοι οι φορείς, σύλλογοι επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων, οικολόγοι, τοπική αυτοδιοίκηση κι όλοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες.-ΣΥΝΤΟΜΑ γιατί σε λίγο, ίσως να είναι πια πολύ ΑΡΓΑ !!!!!