Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008

Όχι στο Όνομά μας ...


Απαιτώ να μάθω …
Τι είναι λοιπόν οι φυλακές ;;;
Αποθήκες δυστυχισμένων κορμιών ;;;
Σκουπιδότοπος παραδαρμένων ψυχών ;;;
Τόπος μαρτυρίου άτυχων ανθρώπων ;;;
Άμυνα κι εκδίκηση της «υγιούς κοινωνίας» ;;;
Κολαστήριο – ιερά εξέταση για αποκάθαρση αμαρτιών ;;;
Όλα μαζί τα παραπάνω ίσως ;;;


Συμμετέχοντας στην προσπάθεια συμπαράστασης των απεργών πείνας κρατουμμένων στις στις Ελληνικές φυλακές αλλά και την εγκληματική αποσιώπησή του από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, για τη Δημοκρατία και την προάσπιση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, αναδημοσιεύω ταυτόχρονα με άλλους bloggers το παρακάτω κείμενο και όλους του χρήστες του διαδικτύου να το υπογράψουν.
Όχι στο Όνομά μας
“Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.
Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08
“Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω”
- Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08
Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας.
Από τις τρεις Νοεμβρίου σύσσωμοι οι κρατούμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο : τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Απέναντί τους αντιμετωπίζουν την εκκωφαντική σιωπή των κραταιών ΜΜΕ και την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Σε αυτές τις πρακτικές όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ.
Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είναι απερίγραπτη και μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με τη σκληρή γλώσσα των μαθηματικών. Στα κατ’ επίφαση “σωφρονιστικά” ιδρύματα της χώρας έχουν καταγραφεί συνολικά
417 θάνατοι την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ρυθμός τους έχει απογειωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σήμερα να σβήνουν στα χέρια του κράτους τέσσερις άνθρωποι το μήνα. Η πληρότητα αγγίζει το 168% (10.113 κρατούμενοι για 6.019 θέσεις) με την αναλογία χώρου για κάθε άνθρωπο να φτάνει σε περιπτώσεις το 1τμ. Με ημερήσιο κρατικό έξοδο ανά κρατούμενο τα 3,60 Ευρώ τα συσσίτια που παρέχονται είναι άθλια, οι υποδομές θυμίζουν μεσαίωνα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ελλιπέστατη. Συγχρόνως, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα στέλνει στη φυλακή έναν στους χίλιους κατοίκους της χώρας με τους έγκλειστους χωρίς δίκη (υπό προσωρινή κράτηση) να αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.
Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από επίσημους φορείς για τις Ελληνικές φυλακές σκιαγραφούν εικόνα κολαστηρίων.
Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (2007) διαπιστώνει βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και απειλές κατά της ζωής κρατουμένων, σειρά παραβιάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης και ιατρικού ελέγχου στους κρατούμενους κλπ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων που αφορούν κακομεταχείριση ή/και παραβιάσεις άλλων δικαιωμάτων κρατουμένων από σωφρονιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πάρει απόφαση - καταπέλτη για τα κακώς κείμενα στις φυλακές, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την επίλυση τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορεών μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός του στις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια.Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος. Αν ανθρώπινα είναι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ανθρώπινο ον, κάθε στέρησή τους στις Ελληνικές φυλακές αποτελεί ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Σε αυτή την κατάσταση όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.
Με την απεργία πείνας οι κρατούμενοι καταφεύγουν στο τελευταίο οχυρό αντίστασης, που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Είχε προηγηθεί
έσχατη έκκλησή τους προ μηνός προς τους ιθύνοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα, καθώς δεν πήγαινε άλλο. Για να λύσουν την απεργία πείνας ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων, που αποκαθιστούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια και επανακτούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, αιτημάτων συγκεκριμένων, αξιοπρεπών και άμεσα υλοποιήσιμων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τη δράση της σε αδιαφορία, υποσχέσεις και καταστολή των κινημάτων τους. Τυχόν αδιαφορία και αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας όμως και σε αυτή τη φάση θα σημαίνει νεκρούς απεργούς πείνας. Στη μετωπική λοιπόν σύγκρουση που επιλέγουν οι κρατούμενοι της χώρας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνως αυτονόητων δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σταυρώνοντας τα χέρια και περιμένοντας τις ειδήσεις των θανάτων από τις απεργίες πείνας αλλά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές.
Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καθιστούμε την πολιτική ηγεσία απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και απαιτούμε άμεσα την τόσο θεσμική όσο και στην πράξη ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.


Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από το blog “Όχι στο όνομά μας” Το να το αναδημοσιεύσω και να υπογράψω είναι δυστυχώς το λιγότερο που μπορώ να κάνω, σήμερα. Το λιγότερο, όταν πάνω από 6.000 άνθρωποι κάνουν απεργία πείνας..!

17 σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

Όλοι βάλαμε ένα χεράκι μπας και τελειώσει αυτή η ταλαιπωρία.

Λένε πως κάτι γίνεται (;)...

Να δούμε.

Την καλημέρα μου.

vloutis.wordpress.com
vloutis.blogspot.com

Σπίθας είπε...

"Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές."

Η στάση των Μ.Μ.Ε είναι ενδεικτική και χαακτηρίζει το ρόλο που παίζουν, πέρα από όλα τ'άλλα...
Καλή σου μέρα.

αχτίδα είπε...

Δυστυχώς οι φυλακές δενν είναι ένα βήμα για συμόρφωση αλλά το αντίθετο απο την αρχή είναι βήμα τιμωρίας και απομονωσης.Καμμία φυλακή δεν είναι καλή ακόμα και χρυσή να είναι.Πιστεύω οτι αν υπήρχε ένα σωστό σύστημα δικαιοσύνης και επιβολής τιμωρίας θα ήταν πολλά πράγματα διαφορετικά.Μπήκα σε κρατητήρια την ημέρα του Πολυτεχνείου και έστω για λίγο ένοιωσα τη φρίκη της απομόνωσης και του εγκλεισμού.Είναι φοβερή αίσθηση το γεγονός οτι εξαρτάσαι απο την αίσθηση δικαίου που έχει ο φύλακας σου.Ακόμα έχω εφιάλτες όταν θυμάμαι εκείνη τη μέρα και το τρόμο που ένοιωσα ( ήμουν και μικρή σε ηλικεία)όταν άκουγα τις κραυγές των άλλων που τους χτυπούσαν, δεν μπορώ να το ξεπεράσω πίστεψε με και κάθε τέτοια μέρα ξυπνώ απο τα αράματα και κοιτώ συνέχεια το ρολόι μου για να συγκρίνω τις ώρες.Δεν πιστεύω φίλε μου οτι μπορεί ν'αλλάξει κάτι, έχω χάσει τη πίστη μου γενικά στο κράτος.Δεν έχω κακία γι' αυτό γιατί κι εγώ σαν πολίτης έφταιξα με τις επίλογές και το ψήφο μου κάθε φορά.Θα μου πεις .. τι μπορούσες να κάνεις; φαύλος κύκλος.Όπου και να κοιτάξεις γύρω σου σε πληγώνει.Εχεις πάει να επισκεφτείς γηροκομεία;θα φρίξεις..στοιβάζουν απόμαχους της ζωής σαν ένα αντικειμενο που δεν είναι χρήσιμο πλέον.Ξέρω πρόσφατα κάποια που την πήγε εκεί η ίδια της η κόρη αφού πρηγουμένως την νάρκωσε.Ξύπνησε στο γηροκομείο..φυλακές και αυτά φίλε μου..

faraona είπε...

Το λιγοτερο που ειχα να κανω.Υπεγραψα.

ειναι φρικη και κριμα.

BUTTERFLY είπε...

Βαλτε ενα χερακι παιδια, γιατι πρεπει να μαζευτουν παρα πολλες υπογραφες οσο το δυνατον γρηγοροτερα!!!

anepidoti είπε...

Υπέγραψα, αλλά έχει λήξει και ανακοίνωσαν πως λύθηκαν τα προβλήματα?.....

akrat είπε...

οκ
ελήφθη...

karaflokotsifas είπε...

Το υπογράψαμε ολοι φιλε μου
Να δουμε την συνεχεια τωρα

καλο σου απόγευμα

τσιου!!!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Θα πρέπει το σωφρονηστικό σύστημα να επαναπροσανατολιστεί!
Στόχος η ειδική και γενινή πρόληψη της εγκληματικότητας κι όχι η εξαθλίωση του φυλακισμένου!
Τρόποι υπάρχουν πολλοί κι έχουν με επιτυχία εφαρμοστεί στο εξωτερικό...

island είπε...

Και σιγά μην γίνει κάτι το ουσιαστικό. Μόλις περάσει η μόδα όλοι θα σωπάσουν.

Ο άλλος είπε...

Στην υπόθεση αυτή τα μπλογκς έπαιξαν το ρόλο που αρνήθηκαν τα ΜΜΕ. Μπράβο για την ανάρτηση

Ανασαιμιά είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτησή σου 'Αγρυπνε.

'Εκανα το αυτονόητο. Υπέγραψα. Ελπίζω να το κάνουν όλοι.

angelina είπε...

Υπεγραψα και γω. Γιατί είμαι όμως απαισιόδοξη?

ζαφορα είπε...

Παντού τα ίδια και χειρότερα.
Τελικά ο άνθρωπος τι ζώο είναι;

Καλό βράδυ.

Kaveiros είπε...

Ύβρις......

patsiouri είπε...

Δυστυχώς θα έρθω να συμφωνήσω με τον island...
Η λύση βρέθηκε βρε...
Θα βγάλουν τους μισούς έξω.
Γαμώ!
Άντε και στα νοσοκομεία, ν'αρχίσουν να ξηλώνουν τους ασθενείς από τα κρεβάτια για να επιτύχουν την αποσυμφόρηση!

Μέχρι και οι μαθητές μου που είναι 15χρονών καλύτερες ιδέες θα είχαν...

Επίσης η Τανίλα λέει κάτι πολύ σωστό εδώ
http://lexotanila.blogspot.com/

Ιάκωβος είπε...

συμφωνώ με τν island... ως απαισιόδοξος και ρεαλιστής της ελληνικής πραγματικότητας δεν ξέρω αν θα γίνει κάτι....παρόλα αυτά, λετς κιπ τράιινγκ...
χαιρετουρες απο ελσίνκι