Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

« Καραγκιόζηδες . . . » Νο 2 !!!

Και τώρα θα σας πω μια ιστορία απ’ τα παιδικά μου χρόνια…
Στη δεκαετία του 70 στο μικρό νησιώτικο χωριουδάκι μας δεκάχρονα πιτσιρίκια ζούσαμε ανέμελοι στο δικό μας «Παράδεισο» …
Σκεπτόμενος το τι τραβάνε τα σημερινά της ίδιας ηλικίας, προκαθορισμένο πρόγραμμα κι ωράριο για κάθε δραστηριότητά τους, (Σχολείο, Αγγλικά, Μουσική, Γυμναστήριο, Φροντιστήριο, Τηλεόραση, Ηλεκτρονικά παιχνίδια), διαπιστώνω ότι τελικά ήμασταν τυχεροί !!! Σα βουητό από μελίσσι τα παιχνίδια μας στα σοκάκια με τα καλντερίμια, τις καμάρες και τις χωμάτινες τραβάκες (πατηλιά), οι θρυλικοί αγώνες ποδοσφαίρου (Πάνω ρούγα – Κάτω ρούγα) στα γύρω χέρσα χωράφια που κάθε ημίχρονο κράταγε 3-4 ώρες !!!
Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα στο χωριό μας, όπως καταλαβαίνετε ούτε T.V., ούτε Βίντεο, ούτε Kομπιούτερ ούτε άλλη μορφή ψυχαγωγίας, για το τι γινόταν στον έξω κόσμο, αν και δε μας πολυκαιγότανε καρφάκι, το πληροφορούμασταν απ’ το ράδιο και μοναδική μας διασκέδαση πέρα απ' τα ομαδικά παιχνίδια μας ήταν τα παραμύθια της γιαγιάς και του παππού δίπλα στο τζάκι και φυσικά ο Καραγκιόζης.

Είχαμε πραγματική γιορτή όλο το παιδομάνι του χωριού όταν έφτανε πλανόδιος Καραγκιοζοπαίχτης στην πλατεία κι άπλωνε την πραμάτεια του. Το στήσιμο του μπερντέ ήταν μια ιεροτελεστία.
Όλοι τρέχαμε να τον βοηθήσουμε, να περιεργαστούμε τον παράξενο εξοπλισμό του, ν' αγγίξουμε με δέος τις φιγούρες.-
Είχαμε να κοκορευόμαστε για μήνες με περηφάνια περισσή στους άλλους συνομηλίκους μας αν μας διάλεγε για βοηθούς του μέσα στο μπερντέ κατά την διάρκεια της παράστασης.-
Με το πέρασμα των χρόνων όμως και τον ερχομό των επιτευγμάτων της νέας τεχνολογίας το σινεμά στην αρχή και η τηλεόραση στη συνέχεια άλλαξαν τα πράγματα. Οι επισκέψεις του Καραγκιόζη αραίωσαν μέχρι που σταμάτησαν εντελώς.-
Παρ' όλα αυτά η παιδική μας φαντασίωση να στήσουμε δικό μας μπερντέ έμενε ζωντανή κι ωρίμαζε μέσα μας με τα χρόνια σαν παιδικό μας απωθημένο, βρέθηκε λοιπόν η ευκαιρία να πάρει σάρκα και οστά, κι έτσι δημιουργήθηκε το 1985 έτος η ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ του Πολιτιστικού συλλόγου Μαραθοκάμπου.
Από τότε έχουμε δώσει πάνω από 70 - 80 παραστάσεις με αρκετά απ' τα κλασσικά έργα του Καραγκιόζη, τις περισσότερες στο χωριό μας, αλλά και στα άλλα χωριά του νησιού εμπλουτίζοντας Πολιτιστικές εκδηλώσεις άλλων Συλλόγων, Δήμων ή της Νομαρχίας αλλά και σε σχολεία, νηπιαγωγεία, ΚΑΠΗ, Παιδικές Κατασκηνώσεις, γιορτές κρασιού κ.α. κι ακόμα στα γύρω νησιά με αρκετές παραστάσεις στον Άγιο Κήρυκο και τις Ράχες Ικαρίας, τους Φούρνους, ακόμα και στη Χώρα της Αμοργού, η χάρη μας έφτασε μέχρι τη μακρινή Αυστραλία στο Σύδνεϋ και την Καμπέρρα. –
Φέραμε ξανά και πάλι κοντά στις νέες γενιές τη μορφή αυτή του λαϊκού θεάτρου σκιών αναβιώνοντας την «ΑΠΟΘΕΩΣΗ» με την ευκαιρία του παραδοσιακού καρναβαλιού (φραντζόλια) του χωριού μας και γίναμε ζωντανές «φιγούρες» δίνοντας θεατρική παράσταση στους δρόμους αλλά και στη λέσχη του συλλόγου μας …







Αλήθεια παρά λίγο να το ξεχάσω …
Έχουμε έναν ανεκτίμητο θησαυρό στα χέρια μας !!!
Φιγούρες δερμάτινες παμπάλαιες επαγγελματιών Καραγκιοζοπαιχτών …
Αφίσσες για παραστάσεις που έγιναν πριν πάρα πολλές δεκαετίες, ζωγραφισμένες απ’ τον ίδιο τον Καραγκιοζοπαίχτη !!! Κι ακόμα μια πανάρχαια φιγούρα ιστορικό κειμήλιο απ’ το θέατρο σκιών της Ινδονησίας που την πετύχαμε τυχαία στο Σύδνεϋ Αυστραλίας …
Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε μονταρισμένα κομμάτια σε τρεις δόσεις, (το Utube δεν μας αφίνει να την ανεβάσουμε μονοκάματη), από μια παράσταση "Ο Καραγκιόζης Γραμματικός" που δώσαμε πέρισυ στην κεντρική πλατεία της Σάμου προσκαλεσμένοι απ' το Δήμο Βαθέος στα πλαίσια των Γιορτών Κρασιού" ...
( Ο Σοφούλης το καταδιασκέδασε ... δεν ήξερε ο καημένος για τη μετακόμισή του !!! )

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για την ώρα είδα μόνο το πρώτο μέρος.
Για τα υπόλοιπα θα γίνει προβολή αργότερα :).
Κάνετε πολύ σημαντική δουλειά Side21. Αν καταφέρετε να συνεχιστεί και από τους μικρότερους, θα είναι ακόμα πιο σημαντικό! Ειδικά τη σημερινή εποχή, ο κόσμος χρειάζεται μια ΑΠΛΗ παράσταση και ένα ΑΠΛΟ γέλιο!
Καλό σ/κ και να' σαι καλά :)

Ερατώ είπε...

Πραγματικά, το απλό στην τέχνη είναι καλύτερο και συνεχίζει να γοητεύει.
Και σήμερα τα παιδιά αγαπούν τις παραστάσεις του Καραγκιόζη.
Πάω τώρα, έχω δουλειά στο youtube να δω τις παραστάσεις.

Ιάκωβος είπε...

Ωραίο! να μην ξεχνάμε...
και οι αφίσες είναι απίστευτες, τα χρώματα, μου θυμίζουν τις ελάχιστες φορές που είχα την τύχη να δω καραγκιόζη...
χαιρετούρες από Ελσίνκι,
Ιάκωβος

Maria Tzirita είπε...

Και βέβαια ήταν τυχερά τα παιδιά που έζησαν εκείνα τα χρόνια σαν παιδιά... Και με τον Καραγκιόζη συντροφιά... Σήμερα έχουμε άλλους καραγκιόζηδες, με την παρεξηγημένη έννοια! Φιλιά φίλε μου, καλά να περνάς!

Ανώνυμος είπε...

"ακούσατε ακούσατε άγγλοι- γάλλοι- προτογάλοι- ιταλοί μακαρόναδες- ρώσοι- βούλγαροι- ρουμάνοι- ρωμιοί και οθωμανοί
ο Πολυχρονεμένος εφέτης Καραμαν αλή Πασάς εκάλεσε τον σοφό Αλμουνί, να σάσει το ταμείο του ντοβλετιού," ακούσατε ακούσατε φρατζόλια δεν θα φάτε, αλλά θα δώσετε

Artanis είπε...

Μπράβο σας!!! Ωραίο ποστ αυτό, με ωραίες φωτό και πιο ωραίες ιστορίες...Θα πάω τώρα στο Y-Tube να το δω...
Φιλιά πολλά Άγρυπνε...

gskapetis είπε...

Μια ιδέα ρίχνω, με αφορμή την αποστροφή σου για τον Σοφούλη. Μια παράσταση με θέμα την τράμπα των αγαλμάτων και των μνημείων, μπροστά στο Σεράι... συγνώμη στην πλατεία, με τον Καραγκιόζη να σχολιάζει την ανοησία των κυβερνώντων με τα πέρα δώθε των μνημείων. Αν θες βοήθεια σε κείμενα προσφέρομαι. Κατά τα άλλα αυτό που κάνετε σεις εκεί είναι άθλος, αλλά είπαμε...μεράκι θέλει!

Δημιουργία είπε...

Εγω παλι θυμηθηκα δεκαετια 60, τα μεγαλυτερα παιδια της γειτονιας που εστηναν παραστασεις καραγκιοζη στις αυλες των σπιτιων.Χαμος γινοταν!

leondokardos είπε...

Με το Καραγκιοζη έχουν μεγαλώσει και μεγαλώνουν ακόμα γενιές παιδιών.
Δυστυχώς όμως εκείνα τα απλά παιγνίδια τα παλιά, δεν υπάρχουν πλέον και αυτά της σημερινής εποχής κάθε άλλο παρα αναπτύσουν επιδεξιώτητες στα παιδιά.

Unknown είπε...

Γεια σου Αγρυπνε, εχω και γω παλιες φιγουρες καραγκιοζη απο μπρουτζο φτιαγμενες απο ενα φιλο μας.Ωραιες αναμνησεις.Τι μας θυμησες!!!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Side21 τις δυο σου αναρτήσεις τις έσωσα στον σκληρό μου δίσκο μαζί με τον καραγκιόζη της δικής μου ανάρτησης, γιατί δεν θα ήθελα να χαθούν αν κατά τύχη αποφασίσει το google να κάνει καμιά βαγαποντιά.
Μου ξύπνησες πολλές θύμισες από τα παιδικά μου χρόνια, ήμουν και εγώ καραγκιοζοπαίχτης, μόνο που δεν έχω ούτε μια φιγούρα, τι κρίμα. Ένας από την παρέα μου σήμερα είναι Ηγούμενος σε μονή στο Άγιο Όρος. Έπαιζε και αυτός μαζί μας.
Να είσαι καλά φίλε μου για τις αναμνήσεις αλλά και για τον τρόπο που χειρίστηκες το θέμα. gskastro

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Aνεκτίμητος ο θησαυρός στα χέρια σας, στην τέχνη σας και στις αναμνήσεις μας !! Όσο αντέχετε κρατήστε τα και μακάρι να κάνετε νέους ανθρώπους να τ αγαπήσουν και να γίνουν συνεχιστές καραγκιοζοπαίχτες !!!!
Καλή βδομάδα

venceremos είπε...

πολλα πολλα και θερμά συνγχαρητήρια σας δίνω και σας χειροκροτω.
να ρθείτε και στην Κάρυστο.
τα καλοκαίρι φέρνει το πολιτιστικό τέτοιες ομάδες.
φιλιά καρυστινά

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Ξέρεις τι καραγκιόζη έχω δει στη ζωή μου; η γιαγιά μου με πήγαινε μικρή στη ΧΑΝΘ και έβλεπα κάθε Κυριακή

Κούκος είπε...

O Καραγκιόζης μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων. Και μέσα από καλαμπούρια και αστεία έλεγε μεγάλες αλήθειες. Μπράβο σας που με τόσο μεράκι συνεχίζετε τη παράδοση!

issallos είπε...

ερε γλεντια.....!!!
θα φαμε.. θα πιουμε...
και νηστικι θα κοιμηθουμε.....
....το πρωτο αστειο που εμπεδωσα σαν μικρο παιδι.....το χιουμορ του Καραγκιοζη...διαμορφωσε τις δικες μας γενιες...
ΑΞΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕς.....ΜΡΑΒΟ ΣΑς !!!

ΥΓ:....δες το mailbox σου !!!!

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Ου-α-ου!!! Μια φορά είχα δει καραγκιόζη στη ζωή μου κι αυτήν όταν ήμουν μικρούλα στο σχολείο. Έμεινα με τα μάτια ΓΟΥΡΛΩΜΕΝΑ να κοιτάζω τα βιντεάκια! Έρε γλέντια... Θα το ήθελα πολύ να σας δω κι από κοντά! Με συνεπήρε κυριολεκτικά! Άξιοι συνεχιστές της παράδοσης!!! Χίλια εύγε!!!

ζαφορα είπε...

Τα παιδικά μας όνειρα,
μέσα από το πανί του καραγκιόζη.
Η μοναδικότητα και το ανεπανάληπτο.

Καλή ΚαθαροΔευτέρα

Ανώνυμος είπε...

και ποιός δεν αγάπησε τον Καραγκιόζη.. αξίζει συγχαρητήρια η προσπάθεια που κάνετε.. και εύχομαι η νέα γενιά να πάρει τη σκυτάλη και ο Καραγκιόζης μας να ζήσει εις τους αιώνες..:)
καλως σε βρίσκω γειτονάκι:)

issallos είπε...

@side21.....σου εχω μια εκπληξη ετοιμη....δες....
http://issallos2.blogspot.com

ερωτηση....μας δινεις την αδεια να το πειραξουμε λιγο και να το βαλουμε στα Παραμυθονειρα;....
λιγους διαλογους παραπανω ισως....
θα ηταν μεγαλη τιμη.....
.....ευχαριστω..... !!!!

marianaonice είπε...

Τι όμορφη ανάρτηση!
Τι γλυκειές αναμνήσεις και φοβερές εμπειρίες...

Καλό μήνα συνάδελφε!
Και καλή Σαρακοστή!

Νικόλαος Παπουτσής είπε...

Υπέροχες αναμνήσεις μέρες αγνές και
ζωντανές
Είμαι απο τους τυχερούς που τα γνώρισα ολα αυτα απο κοντά.
Ποσο μπορούν να τα νοιώσουν ολα αυτα
τα σημερινά παιδιά?

Καλή σαρακοστή φιλε μου καλέ

τσίου!!!

Ανώνυμος είπε...

Γιατι δε δειχνει πλεον η ελληνικη τηλεοραση Καραγκιοζη? Μηπως τα λαμογια της Νεας Ταξης δε θελουν η νεα γενια να μεγαλωσει αγνά? προβαλλουν συνεχως και ανηλεώς σκουπιδια και κακέκτυπα.. Ντροπή τους και αισχος τους..

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.