Το διαδίκτυο, μια τεράστια γειτονιά που και τα πιο απόμακρα σημεία της απέχουν μόλις ένα «κλικ». Λίγο πολύ όλοι έχουμε κάποτε αναρωτηθεί - υπαρξιακό προβληματισμό - το ονόμασα κάποτε (http://side21.blogspot.com/2007/12/blogg.html) τι ρόλο παίζουν τελοσπάντων τα bloggs. Τελικά καταλήξαμε να δίνει ο καθένας το δικό του ορισμό, τη δική του «χρησιμότητα», τη δική του αισθητική.
Επειδή τελικά, είσαι αυτά που εκφράζεις με την εξωτερίκευση των ιδεών, των σκέψεων, των ανησυχιών σου με την προϋπόθεση ότι πραγματικά τα πιστεύεις και είσαι πρόθυμος να τα ακουμπήσεις στο τραπέζι, να τα ανταλλάξεις με άλλους, ακόμα και να τα αναθεωρήσεις αφού ακούσεις λογικά αντεπιχειρήματα, ο αυτοσεβασμός σου η ηθική σου υπόσταση σε ακολουθεί, το «ΟΝΟΜΑ» μικρή σημασία έχει.
Φυσικά και τα Bloggs σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να αποτελούν ένα χώρο εκτόνωσης για να βγάλεις απωθημένα, να δυσφημίσεις, να απαξιώσεις, γενικά να προβείς σε τέτοιου είδους ενέργειες κρυπτόμενος πίσω από την Ανωνυμία !!!
Και τελικά … για ποια ανωνυμία μιλάμε; όταν με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα καμιά «μάσκα» δε μπορεί να καλύψει και είναι δυνατή η αποκάλυψη με κάθε σύννομο ή μη μέσον.
Γι’ αυτό και πιστεύω πως κάθε προσπάθεια φίμωσης ή τρομοκράτησης των Bloggers μέσα από «νομοθετικές ρυθμίσεις» είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και δε μπορεί να κρύψει τις αληθινές προθέσεις της «κάθε μορφής εξουσίας» που είναι η φαλκίδευση της ελεύθερης έκφρασης κι ο στραγγαλισμός της δημιουργικής σκέψης.
ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ» των BLOGGS
1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.
3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.
4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.
9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.