Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΑΓΕΝΤ ΠΕΡΒΕΖ ΚΑΜΠΑΚΣ


Υπογράψτε την έκκληση για τη σωτηρία του Σάγεντ Περβέζ Καμπάκς



http://www.independent.co.uk/news/world/asia/article775954.ece

Έξι χρόνια μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν και την εγκαθίδρυση μιας φιλοδυτικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, ένας 23χρονος φοιτητής της δημοσιογραφίας, ο Σάγεντ Περβέζ Καμπάκς, καταδικάστηκε σε θάνατο από αφγανικό δικαστήριο για «βλασφημία».
Ο νεαρός, ο οποίος εργάζεται ως ρεπόρτερ στην τοπική εφημερίδα «Τζαχάν-ι Ναβ», είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο αφού εκτύπωσε από το Ίντερνετ, για να το μοιράσει στους συμφοιτητές του, ένα άρθρο στο οποίο ο συντάκτης έγραφε πως άνδρες και γυναίκες θα έπρεπε να είναι ίσοι ενώπιον του Ισλάμ και ρωτούσε γιατί οι άνδρες μπορούν να έχουν τέσσερις συζύγους ενώ η πολυανδρία απαγορεύεται.
Το δικαστήριο του Μαζάρι-Σαρίφ αποφάνθηκε πως το άρθρο εξευτέλιζε το Ισλάμ και καταδίκασε τον φοιτητή σε θάνατο.
Ο ΟΗΕ και πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν αμέσως την καταδίκη, υπογραμμίζοντας ότι ο δημοσιογράφος δεν είχε το δικαίωμα να έχει δικηγόρο στη διάρκεια της δίκης του.
Διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις κάλεσαν τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι να επέμβει και ζήτησαν από τις αφγανικές αρχές να ακυρώσουν τη δικαστική απόφαση.
«Η διαδικασία της δίκης και οι κατηγορίες εναντίον του Καμπάκς ουδόλως διαφέρουν από τις δίκες της περιόδου των Ταλιμπάν», υπογράμμισε σε δήλωσή του το κόμμα Αλληλεγγύη, που έχουν ιδρύσει νεαροί Αφγανοί. Πολλοί εξάλλου είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η σύλληψη του Καμπάκς έχει να κάνει με τα άρθρα που έχει γράψει ο αδελφός του, ο δημοσιογράφος Σάγεντ Γιακούμπ Ιμπραήμι, για καταχρήσεις των αρχών της περιφέρειας Μπαλχ. «Είναι άδικο, είναι παράνομο», δήλωσε ο πρόεδρος των ανεξάρτητων Αφγανών δημοσιογράφων. «Το μόνο που έκανε ήταν να τυπώσει κάτι και να το διαβάσει. Πώς να πιστέψουμε σ΄ αυτή τη «δημοκρατία», όταν δεν μπορούμε ούτε καν να διαβάζουμε;».
Την Τετάρτη υπήρξε αντίδραση από τη Γερουσία του Αφγανιστάν, αλλά... προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι Αφγανοί γερουσιαστές υποστήριξαν την απόφαση του δικαστηρίου και καταδίκασαν «τη διεθνή ανάμειξη» για την ακύρωση της καταδίκης. Η δήλωσή τους υπογράφεται μάλιστα από τον πρόεδρο της Γερουσίας, ο οποίος είναι σύμμαχος του προέδρου Καρζάι. Όπως τονίζει η Μαλαλάι Τζόγια, η Αφγανή βουλευτής που εκδιώχθηκε από το Κοινοβούλιο επειδή επέκρινε τους συναδέλφους της βουλευτές, «η χώρα μας κυβερνάται από μια μαφία και, όσο αυτή βρίσκεται στην εξουσία, δεν υπάρχει ελπίδα ελευθερίας για τον λαό του Αφγανιστάν».
Την Πέμπτη, περίπου 200 μέλη του κόμματος Αλληλεγγύη διαδήλωσαν στην Καμπούλ κατά της θανατικής καταδίκης του Καμπάκς. Την ίδια ημέρα, η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» αφιέρωσε την πρώτη σελίδα της στον νεαρό δημοσιογράφο, «τον Αφγανό που καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή τόλμησε να διαβάσει για τα δικαιώματα των γυναικών». Και πρότεινε στους αναγνώστες της να υπογράψουν (στη διεύθυνση www. independent.co. uk/petition) την εκστρατεία που ξεκίνησε για να σωθεί η ζωή του.

5 σχόλια:

Roadartist είπε...

thanks :)
θα υπογράψω!

Μετεωρίτης είπε...

καλά έκανες και μας ενημέρωσες!!

ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!

Βάσσια είπε...

Καλημέρα side :-)
Αυτές οι ειδήσεις είναι που δεν βρίσκουν χώρο στην ενημέρωση μας.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Ευχαρίστως να υπογράψω.Έχω διαβάσει πολλά βιβλία για τη θέση της γυναίκας σε αυτές τις χώρες, θα πω και τις κόρες μου να υπογράψουναπο το δικό τους υπολογιστή.

Roadartist είπε...

αχ αυτα τα λενε..για την εκπομπη του Κουν λεω.. :( Την εχασα.. δυστυχως δεν βλεπω τηλεοραση..και χανω κ τα καλα..που σπανιζουν!! :(