Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

21 Μάρτη - τρία σε ένα !!!

Η πρώτη μέρα της Άνοιξης - μέρα αφιερωμένη στην ποίηση …




















Αλλά και μέρα δράσης κατά του ρατσισμού …







Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΞΗ …
Με τον ήλιο ταξιδεύω, ανεμοπαίζοντας …
« Με τον λάγνον ήλιο να λυώνει αστόχαστα. Να καταρρέει από τις αγουροξυπνημένες στέγες του πευκοδάσους. Να ξεχειλίζει και να ηρεμεί στις λεκάνες απορροής ομβρίων υδάτων. Να σαλαγάει την δισταχτική άνοιξη και να πορφυρώνει τις παρειές των πρώιμων ανθηλίων. Να κουτουλάει την τρομαγμένη αυγή σπρώχνοντάς την ως αμουνούχιστος βάρβαρος κατά τα μέρη του ανυπόδητου χειμώνα. Με τον λάγνον ήλιο του νυσταγμένου ακόμα πρωινού μα κυνηγάει αγκρισμένος ερπετά και στρουθία και πετροχελίδονα και άγουρες πεταλούδες και έντομα γης και έντομα του αέρα. Με τον λάγνον ήλιο τον κλέφτη και πονηρό, να ξελογιάζει θωπεύοντας φουστάνια νεανίδων και θερμαίνοντας εφήβων χυμούς. Να πασπαλίζει με τριμένο φως τις σκιές του μαύρου βουνού. Ν’ αστράφτουν μαλάματα στο πανηγύρι της μεσημβρίας, καθώς ο απέναντι τράγος ανασταίνεται και πεθαίνει μουγκρίζοντας από οδυνηρή ηδονή.Με τον λάγνον ήλιο να σαρώνει τα φρόκαλα της φρικαλέας καθημερινής τυμπανοκρουσίας. Να γαμωσταυρίζει εκφωνητές, αναλυτές, κήρυκες, φλήναφους, ασόφους, σοβατζήδες ειδώλων, περιποιητές εικονολατρών, ασέμνους και σωτηριολόγους, εθνικούς νυχοκόπτες, εχρισμένους φιλοπάτριδες, μονοπωλητές στιγμιαίων αποφθεγμάτων. Με τον λάγνον ήλιο να βλαστημάει, να φτύνει, να τσαλαπατάει, να δρασκελίζει, να αγκομαχάει και να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, όλο και πιο τολμηρά, όλο και πιο κατακέφαλα. Να ανεβαίνει και να κατακαίει και να εκρήγνυται και να ανθρακοποιεί, την ασχήμια του εδώ κόσμου.Μ’ αυτόν τον ήλιο ταξιδεύω σήμερα ανεμοπαίζοντας. Μ’ αυτόν τον ήλιο της απαντοχής και του ονείρου. Σήμερα, μήνα Μάρτη, μήνα γδάρτη, μήνα παλουκοκάφτη, μήνα αμπαροτινάχτη. Ταξιδεύω . . . »

Στη μνήμη του αιώνιου έφηβου Αλέξη Σεβαστάκη αναδημοσιεύω μια απ’ τις τελευταίες του επιφυλλίδες στην ΑΥΓΗ λίγες μέρες πριν απ’ το τελευταίο του ταξίδι …










« . . . Αντισταθείτε στις υπηρεσίες των αλλοδαπών και διαβατηρίων
στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη διπλωματία
στα εργοστάσια πολεμικών υλών σ' αυτούς που λένε
λυρισμό τα ωραία λόγια στα θούρια στα γλυκερά τραγούδια
με τους θρήνους στους θεατές στον άνεμο
σ' όλους τους αδιάφορους και τους σοφούς
στους άλλους που κάνουνε το φίλο σας, ως και σε μένα,
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ αντισταθείτε.
Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την Ελευθερία . . . »
Μιχάλης Κατσαρός











Η πρώτη μέρα της Άνοιξης όμως δεν θα μπορούσε παρά να ‘ναι άλλη μια μέρα αγώνα, ενάντια στο Ρατσισμό και στη Ξενοφοβία . Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς … όταν συνεχίζεται η ομηρία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, …όταν τα παιδιά των μεταναστών είναι παιδιά χωρίς δικαιώματα, …όταν η παροχή ασύλου στην χώρα μας παραμένει ντροπιαστικά μηδενική, …όταν οι πρόσφυγες γίνονται «άνθρωποι-σκουπίδια» σε «επιχειρήσεις-σκούπα», …όταν οι βασανιστές των μεταναστών παραμένουν προκλητικά ατιμώρητοι …









Αυτή λοιπόν την μέρα ας ενώσουμε τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας ενάντια στο νέο-φασισμό, στο ρατσισμό και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων.- Γιατί οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν αποτελούν κίνδυνο και απειλή για κανέναν. Είναι θύματα των πολέμων, των δικτατοριών, της φτώχειας και της καταλήστευσης των χωρών τους από τη Δύση. Όταν παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς γίνονται όμηροι της αντι-μεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδας και της Ε.Ε. Δολοφονούνται στα ανατολικά σύνορα και καταδιώκονται με εκτεταμένες επιχειρήσεις-σκούπα στις δυτικές πύλες της χώρας. Στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα κράτησης αντί να φιλοξενούνται σε ξενώνες υποδοχής. Όσοι με κίνδυνο της ζωής τους καταφέρνουν να περάσουν στην ενδοχώρα, δουλεύουν στις σκληρότερες και τις πιο κακοπληρωμένες δουλειές. Συχνά γυναίκες και παιδιά πέφτουν θύματα κυκλωμάτων trafficking. Με ευθύνη των κυβερνήσεων η πλειοψηφία των προσφύγων, μεταναστών και μεταναστριών, στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων, ασφάλισης και πολιτικού ασύλου για να κερδίζουν οι εργοδότες και τα κυκλώματα. Τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων συμπιέζονται και οι εργασιακές συνθήκες απορυθμίζονται. Και οι μετανάστες και πρόσφυγες, μετατρέπονται σε ανθρώπους χωρίς φωνή και δικαιώματα, εύκολη λεία στη ρατσιστική βία και την αστυνομική καταστολή που γενικεύεται επικίνδυνα. Η αύξηση των οργανωμένων επιθέσεων ρατσιστικών συμμοριών παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Ντόπιοι και μετανάστες δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε. Είμαστε σύμμαχοι και συναγωνιστές στην πάλη για ένα καλύτερο αύριο. Ας αγωνιστούμε ενάντια στο ρατσισμό και την καταστολή, τη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Δύσης και τους πολέμους που δημιουργούν εκατομμύρια προσφύγων, με αιτήματα : Τη νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες και τις οκογένειές τους - Ελληνική υπηκοότητα στα παιδιά τους που γεννιούνται και σπουδάζουν εδώ- Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων- Να σταματήσουν οι επιθέσεις ρατσιστικών συμμοριών εναντίον μεταναστών.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΧΩΡΑΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ

Με την ευκαιρία για τους παρεπιδημούντες στο «Κλεινόν Άστυ» προτείνω όσοι έχουν ελεύθερο χρόνο αύριο το πρωί της Κυριακής 22 Μάρτη στις 11.00 π.μ. να παρευρεθούν στην εκδήλωση - προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΠΑΛΙ» του αγαπητού μου φίλου Τούρκου σκηνοθέτη Tahsin Isbilen, στον Κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ, Πατησίων και Τροίας 34, ΜΕΤΡΟ «Βικτώρια» που διοργανώνουν ο Σύλλογος Χρυσουπολιτών Καβάλας σε συνεργασία με το περιοδικό «Μεθόριος του Αιγαίου» του Ομίλου Κοινωνικής & Πολιτιστικής παρέμβασης Νομού Σάμου.
Το θέμα της ταινίας είναι η φιλοξενία που παρείχαν οι Τούρκοι των Παραλίων (στην Πέργαμο, στο Κουσάντασι κλπ) προς τους Έλληνες των νησιών (κυρίως από Σάμο και Λέσβο) που καταδιωκόμενοι από τους Γερμανούς κατακτητές (1942-1944) ζήτησαν σωτηρία στην Τουρκία (άλλοι για εγκατάσταση, άλλοι για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Μέση Ανατολή). Ο σκοπός του ντοκιμαντέρ, που περιέχει μαρτυρίες Λέσβιων και Σαμιωτών αντιστασιακών, είναι να προβάλει και να τονίσει εκείνα τα θέματα της Ιστορίας που ενώνουν τους δύο λαούς ώστε να βρεθούν σημεία προσέγγισης. Η αξία της συγκεκριμένης εξιστόρησης γίνεται πιο σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μνήμες του 1922 ήταν ακόμη νωπές (20 μόλις χρόνια μετά την Ανταλλαγή), και ότι, παρ’ όλη την αρχική καχυποψία, η καλή γειτονία και η αλληλεγγύη αναδείχθηκαν από τις καρδιές των ανθρώπων σαν οι κυρίαρχες αξίες στις σχέσεις τους. Η είσοδος στο «ΙΛΙΟΝ» είναι δωρεάν, η προβολή θα διαρκέσει μία ώρα και θα ακολουθήσει συζήτηση με το Σκηνοθέτη για το Φιλμ …
Update : Τελικά διαπίστωσα ότι έχουν αφιερώσει ολοσέλιδο άρθρο τους τα σημερινά ΝΕΑ ...

34 σχόλια:

gskapetis είπε...

Νάσαι καλά μωρέ Σιδερή που θυμάσαι αυτόν τον πνευματικό άνθρωπο τον Αλέξη Σεβαστάκη, που όλοι ξέχασαν ή ηθελημένα αγνοούν. Εμείς που τον ζήσαμε από κοντά για πολλά χρόνια ξέρουμε... και θυμόμαστε. Συγχαρητήρια γιαυτή την ανοιξιάτικη αντίσταση στον χειμώνα κάθε μορφής.

marianaonice είπε...

Πραγματικά τρία σε ένα!!
Και τι ένα! ανθισμένοο!!!

Μπράβο!!

Καλή Κυριακή!
:))

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.
Kωνσταντίνος Καφάβης
Αγιε Παντελεημονίτη γκρέμισε το τείχος που σου χτίσανε μέσα σου!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Η πρώτη μέρα της άνοιξης είναι φυσικό να κουβαλά μαζί της κάποιον άνεμο αισιοδοξίας!
Το θέμα της "λαθρο"μετανάστευσης που θίγεις είναι τεράστιο και έχει πολλές παραμέτρους. Σίγουρα, η ανθρωπιστική πλευρά του προβλήματος προέχει. Όμως δεν μπορεί να υποβαθμίζονται και οι άλλες πτυχές της: κοινωνικές, οικονομικές, εθνικές, ασφάλειας κλπ.
Η απολυτοποίηση της μιας πτυχής, π.χ. "ανθρώπινα δικαιώματα" ή "ασφάλεια", οδηγεί σε καταστάσεις που τείνουν να γίνουν ανεξέλεγκτες.
Η πολιτεία οφείλει να λαμβάνει μέτρα που "πατάν και στις δύο βάρκες"! Οι περισσότεροι των μεταναστών είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι και χρήζουν ασφαλώς φροντίδας. Όμως και οι πολίτες τούτης της χώρας δικαιούνται να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και να μην αναγκάζονται να ζουν φυλακισμένοι στα σπίτια τους...

Ανώνυμος είπε...

10:39 am
Αυτή τη στιγμή ομάδα περίπου δεκαπέντε Αλβανών έχει συγκεντρωθεί στην είσοδο πολυκατοικίας της οδού Πιπίνου στον Άγ. Παντελεήμoνα όπου βρίζουν και απειλούν νεαρή Ελληνίδα κάτοικο, η οποία συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των κατοίκων κατά της κατάληψης της πλατείας από λαθρομετανάστες, κυρίως Αφγανούς. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και υποτίθεται ότι θα στείλει περιπολικό, αλλά ακόμα δεν έφτασε ούτε φαίνεται ότι θα φτάσει ποτέ. Σημειωτέων ότι αστυνομικό τμήμα υπάρχει σε απόσταση 150-200 μέτρων απ’ τον τόπο των επεισοδίων. Μόνο η δημοτική αστυνομία ήλθε αμέσως όταν ειδοποιήθηκε.

Για ότι νεότερο θα υπάρξει ενημέρωση.

11:49 am
Η πολιορκία τελικά λύθηκε. Αιτία για τα επεισόδια ήταν η διαμαρτυρία της νεαρής Ελληνίδας στο Δήμο και στην αστυνομία για την μετατροπή της άλλοτε φιλικής στους κατοίκους πλατείας σε τριπλό ουρητήριο αργόσχολων αλλοδαπών. Στην πλευρά προς την Πιπίνου ουρητήριο Αλβανών, στο κέντρο Αφγανών και στην πλευρά Αγορακρίτου ουρητήριο Πολωνών! Το αίτημα της κατοίκου και των περιοίκων προς το Δήμο είναι να τοποθετήσει, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον χημικές τουαλέτες στην πλατεία. Όταν ο Νικηταράς ο δεντροφάγος στέλνει στην οδό Βερανζέρου τις καθαρίστριες του Δήμου (που τις πληρώνουν οι δημότες) να καθαρίζουν πολυκατοικία στην οποία κοιμούνται …με βάρδιες, περίπου 600 Σομαλοί, κάτι οφείλει να κάνει και για την περιοχή Αγ. Παντελεήμoνα, όπου η υποβάθμιση της ζωής των Ελλήνων δεν έχει πιάσει πάτο αλλά απόπατο.
http://patari.org/forum/viewtopic.php?p=1124

Artanis είπε...

Άγρυπνε ωραία ανάρτηση...
Αυτό μόνο, χωρίς περαιτέρω σχόλια...
Φιλιά πολλά απο ΝΖ...

Ανώνυμος είπε...

Φίλε side 21, έχεις απόλυτο δίκαιο για όσα γράφεις για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, όμως είναι ένα γεγονός που δύσκολα πολεμιέται. Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι είμαι από αυτούς που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, είμαι όμως και ρεαλιστής.
Έχω ζήσει τον πόλεμο, έχω ζήσει τον εμφύλιο και τα αποτελέσματά του, έχω ζήσει την εσωτερική μετανάστευση(να ξεριζώνουμε ολόκληρους πληθυσμούς να τους φέρουμε στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις, γιατί μακριά από τα χωριά τους θα ήταν εύκολη λεία) και τώρα ζούμε την έλευση όλων αυτών των ταλαίπωρων ψυχών που όπως λες, εμείς η δύση εκμεταλλευτήκαμε τις χώρες τους στο έπακρον.
Δυστυχώς τα πράγματα θα επιδεινωθούν τουλάχιστον για αρκετά χρόνια μέχρι να υπάρξει (και αν υπάρξει) κάποια βελτίωση.
Εδώ οι κυβερνήσεις δεν φροντίζουν τους ψηφοφόρους τους και θα κοιτάξουν τους ξένους!
Ο κάθε πολίτης είναι αδύναμος να προσφέρει κάτι και δυστυχώς αυτοί που τους συμπονούν και θα ήθελαν (δεν ξέρω αν θα μπορούσαν) να προσφέρουν κάτι συνεχώς μειώνονται αντί να αυξάνονται. Βλέπεις όσο υπήρχε δουλειά και τους εκμεταλλευόμασταν, τους ανεχόμασταν τώρα που ούτε ο Έλληνας δεν θα βρίσκει δουλειά θα μας είναι βάρος.
Υπάρχει φυσικά και το μεγάλο πρόβλημα της επιβίωσης, πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι χωρίς στέγη χωρίς ψωμί.
Το πρόβλημα όπως μου είπαν στην ασφάλεια, όπου είχα πάει την Παρασκευή να καταγγείλω την κλοπή του πορτοφολιού μου με ένα σωρό έγγραφα, είναι ότι το μικροέγκλημα (κλοπές πορτοφολιών διαρρήξεις χωρίς κακοποίηση ενοίκων κλπ), έχει αυξηθεί κατακόρυφα και δεν μπορούν να το ελέγξουν. Αν σε βάλουν στόχο δεν την γλυτώνεις.
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν και να έχεις μια καλή ημέρα gskastro
ΥΓ Έγραψα το σχόλιο προτού να διαβάσω τα υπόλοιπα. Βλέπεις δεν υπάρχουν μόνο αδιάφοροι άνθρωποι αλλά και άνθρωποι που νομίζουν ότι επειδή γεννήθηκαν σ’ ένα τόπο τους ανήκει.

Αννα είπε...

Ωραια αναρτηση!!!Μπράβο!!!

Side21 είπε...

Πρωτοφανές !!!
Σχόλια σεντόνια …
Μακροσκελέστερα απ’την ίδια την ανάρτηση …
Νομίζω ότι η αντιγραφή περισσεύει …
Θα αρκούσε μόνο ένα link !!!
Πέρασε απ’ το νου ότι αυτό αποτελεί «κατάληψη»
με την ίδια λογική την οποία καταδικάζετε !!!
Κάθισε να σκεφτεί κανείς ποια η αιτία που
ξεριζώνονται άνθρωποι απελπισμένοι
σε μια αβέβαιη ελπίδα, πράγμα που συμβαίνει
αιώνες και χιλιετηρίδες τώρα στην Ιστορία …
Ακόμα κι οι «καθαρόαιμοι» πρόγονοί μας
ήρθαν από κάπου αλλού ή αναγκάστηκαν για
διάφορους λόγους να καταφύγουν στην προσφυγιά…
(Διαβάστε το link στο τέλος της ανάρτησης) !!!
Κανείς δε μπορεί να πολεμήσει την ίδια την «Ιστορία» !!!
Έχει δίκιο παραπάνω ο φίλος μου ΚΑΠ-ΚΟΥΜ …
Ο πραγματικός «εχθρός» βρίσκεται μέσα μας !!!
Κι αυτός είναι «Ο φόβος κι η Προκατάληψη» …
Αυτόν πρέπει να πολεμήσουμε … γιατί …
«ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ» !!!

Side21 είπε...

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Αχ αυτοί οι «καταραμένοι» …
σημάδια χαραγμένα ανεξίτηλα
στο σώμα και την ψυχή τους
απ’ το κνούτο της αδικίας
των θεών και των ανθρώπων.
οπού φτερούγες απελπισιάς ανοίγουν
κι ελπίδας αβέβαιης ανοίγοντας πόρτα,
κρούοντας κλειδωμένες καρδιές
και σφραγισμένα μάτια και ώτα …
Ικέτες στο νησί μου προσπίπτοντες
σε ψεύτη πολιτισμού τη συμπόνια …

Side21 είπε...

Έχουν περάσει πολλοί Έλληνες παράνομα στη Δύση μ΄ ένα καράβι σαν τα σημερινά. Γλίτωναν από τη φτώχεια ή τις δικτατορίες. Αλλά και πολλοί ξένοι αποβιβάσθηκαν χωρίς χαρτιά στο λιμάνι. Ωραίοι Ιταλοί αναρχικοί και όμορφα κορίτσια κυνηγημένα από τους Βουρβόνους. Όλους αυτούς τους παράνομους τους καλοδέχτηκε η Ιστορία, εις πείσμα των Νομαρχών, των Δημάρχων και των χωροφυλάκων. Η Ιστορία τους θεωρεί ταξιδιώτες με διαβατήριο τον ρεμβασμό στα μάτια και ανθρώπους της ανάγκης με την αποφασιστικότητα στο βλέμμα τους. Η θάλασσα δεν ξεχωρίζει παράνομους και νόμιμους. Την Ιστορία την γράφουν οι μετανάστες, η κάθοδος των Δωριέων, η έξοδος των Εβραίων, ο αποικισμός της Αμερικής»...
http://gazikapllani.blogspot.com/

Benikos place είπε...

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑ....ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ!!!ΚΕΝΤΡΟ!!!ΤΑ ΛΕΣ ΤΕΛΙΑ ΑΓΡΥΠΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΦΤΗΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ...ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ.

Roadartist είπε...

Όλα με νόημα..
Καλημέρα φίλε μου, καλή Άνοιξη..

Benikos place είπε...

Στο σχολείο που δουλεύω, υπάρχουν γερμανικές κι ελληνικές τάξεις, όπως και δάσκαλοι. Την περασμένη βδομάδα, για να μου πει κάτι μια γερμανίδα συνάδελφος, μου σφύριξε σα να ήμουν σκυλί, επειδή δεν ήθελε να πει τ ΄όνομά μου ή δεν το ήξερε, μετά από ενάμιση χρόνο που δουλεύουμε μαζί.
Τ΄αδέσποτα σκυλιά, όμως, που βλέπουν στο δρόμο οι γερμανοί τ΄αγκαλιάζουν και τα φιλούν σα να ταν χαμένοι από χρόνια συγγενείς.

Υ.Γ. Στη Σάμο στα δύο σχολεία που δούλεψα οι αλβανοί ήταν απ τους καλύτερους σε επίδοση και συμπεριφορά μαθητές. Οι γονείς τους ενδιαφερόντουσαν για τα παιδιά τους και συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου. Πολλοί ‘δικοί ‚ μας γονείς μόνο, για να πάρουν τους ελέγχους έρχονταν.

Maria Tzirita είπε...

Χορταστική η ανάρτησή σου καλέ μου φίλε κι έδωσε βήμα σε πολύ κόσμο να μιλήσει απ'ότι είδα... Περισσότερο από "κατά του ρατσισμού", είμαι "κατά της αδικίας". Γενικότερα και προς οποιονδήποτε διαπράττεται. Τις ισορροπίες να κρατάμε και να μη φτάνουμε στα άκρα μόνο. Πάνω και πέρα απ'όλα, ας είμαστε Άνθρωποι...
Σε γλυκοφιλώ!

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Καλή Άνοιξη φίλε......
Σε όλων τις καρδιές....
Ακόμα και σε όσους θέλουν να τις κρατάνε παγωμένες..........

Ανώνυμος είπε...

Θα πω μόνο ότι μου άρεσε ο τρόπος που έγραψες ότι έγραψες, για τους μετανάστες κι ότι βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση σου για την ταινία αυτή. Καλησπέρα Άγρυπνε...

Ελπίζω να μας φέρει η Άνοιξη, ανθούς..

phlou...flis είπε...

Ετσι κι αλλιώς η Ανοιξη με τα πολλά τα χρώματα είναι από μόνη της ένα ...ποίημα. Τώρα για τους μετανάστες τους ...πολύχρωμους, ε άνθρωποι είναι κι αυτοί. Οταν τους χρειαζόμαστε για να κατεβάσουμε το κόστος παραγωγής, για να κάνουν τις βρωμοδουλειές που δεν καταδεχόμαστε είναι καλοί, διαφορετικά δεν τους γουστάρουμε; Πως γίνεται αυτό;

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...

Καλησπέρα!

Χαίρομαι που κάποιος αγρυπνά και κάνει προσπάθειες να μας ξυπνήσει και εμάς από τον αιώνιο ύπνο μας… Πολλά τα μηνύματα της σημερινής σου ανάρτησης και αισθάνομαι τυχερή που είχα την ευκαιρία να την διαβάσω.

Δυστυχώς η δυσμενής διάκριση είναι ένα φαινόμενο που υπήρχε, υπάρχει και όπως δείχνουν τα πράγματα θα συνεχίσει να υπάρχει…

Άντε να δούμε πότε επιτέλους θα βασιλεύσει η άνοιξη στις καρδιές μας!

Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Πολύ καλό, side21.
Φαν του Μ. Κατσαρού και της "Διαθήκης" του. Χθές, γι'αλλο λόγο το θυμήθηκα και το έβαλα στο ποστ, για άλλη μια φορά.
Την καλησπέρα μου.

leondokardos είπε...

Να καλοσωρίσουμε την Ανοιξη, λουλουδιαμένη, που φέρνει τόσες ελπίδες. ΄Οσο για τους μετανάστες μας, είναι χυδαία η μεταχείρησή τους απο άλλα κράτη, αλλά και εμείς καμιά φορά παρουσιάζουμε συμπρώματα ρατσισμού.Σ΄αυτό συμβάλλει η κακή πληροφόρηση των πολιτών και η έλειψη μιάς σωστής μεταναστευτικής πολιτικής.

Artanis είπε...

Exw kai 'gw kati gia sena...Perna na deis...Filia polla...

Skouliki είπε...

καλησπεραααα

ελα και εσυ στην μεγαλη παρεα μας
αν το επιθυμεις http://keeponblogging.forumotion.com

thanks :)

dyosmaraki είπε...

Πολλούς συνειρμούς μας δημιουργείς με ετούτην την ποιητική ανάρτησή σου σου φίλε μου side21.Κρίμα που δεν διάβασα την ανάρτησή σου σου νωρίτερα, θα είχα έρθει στην εκδήλωση.

Για το θέμα των μεταναστών ομολογώ πως μέσα μου δεν έχω ακόμη διαμορφώσει τελικές θέσεις.
Παλεύουν διάφορα συναισθήματα μέσα μου. Από τη μια τα συναισθήματα λύπησης και οργής γιατί όπως λες κάποιοι άνθρωποι άθελά τους εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους αφού δεν είναι ηθελημένη η αποχώρησή τους. Πολλές φορές θυμάμαι αφηγήσεις ηλικιωμένων Μικρασιατών προσφύγων που μου έλεγαν πως στη Σμύρνη ήταν πλούσιοι, καλλιεργημένοι με όμορφα σπίτια. Κι έπειτα βρέθηκαν να κατοικούν σε τενεκεδουπόλεις που της Καισαριανής, του Βύρωνα και αλλού. Τους έβριζαν τότε οι ντόπιοι γιατί λέγανε πως βρώμιζαν τν τόπο (και εν μέρει ήταν αλήθεια αφού οι καλύβες ήταν δίχως τις στοιχειώδεις εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ) και πως τους έκλεβαν τις δουλειές.

Από την άλλη πριν από μερικά χρόνια έτυχε ένα καλοκαίρι να βιώσω μία αποβίβαση λαθρομεταναστών σε ένα ακατοίκητο νησάκι πάνω από την Κάρπαθο, την Σαρία. Ανθρωποι όπως τους περιγράφεις πεινασμένοι, εξαθλιωμένοι. Οι ντόπιοι (ήταν η πρώτη φορά που αποβιβάζονταν εκεί λαθρομετανάστες) τους υποδέχτηκαν με ζεστασιά, τους πρόσφεραν ρούχα, κουβέρτες, τρόφιμα, η τοπική εκκλησία άνοιξε όσους χώρους βρίσκονταν στην κυριότητά της και τους φιλοξένησαν. Ομως το Αθηνοκεντρικό κράτος ήταν απόν. Ειδοποιήθηκαν οι αρχές αλλά καθυστέρησαν πολύ να πάρουν μέτρα και να αναλάβουν τη φροντίδα τους η οποία προϋποθέτει την ύπαρξη διερμηνέων,εκπροσώπων της υγείας,πιθανά ψυχολόγων κλπ
Από τότε έχουν αλλάξει πολλά, τα περιστατικά με την αποβίβαση λαθρομεταναστσών στο νησί της Καρπάθου (και όχι μόνο) έχουν γίνει καθημερινότητα. Οι ντόπιοι κουράστηκαν να βοηθούν από το δικό τους υστέρημα τους λαθρομετανάστες. Τους λυπούνται μα αφού οι ίδιοι περνούν ζόρικα δεν είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν το υστέρημά τους. Το αναγάγουν σε ζήτημα για το οποίο πρέπει να μεριμνήσουν οι αρχές (ας μην ξεχνάμε πως τα κράτη εισπράττουν αδρές επιδοτήσεις για τους μετανάστες, που πάνε αυτά τα χρήματα????)
Τις προάλλες διάβαζα πως αποβιβάστηκαν 80 λαθρομετανάστες στο Αγαθονήσι το οποίο αριθμεί 70 κατοίκους!!!!!!! Και μάλιστα σε μια περίοδο που τα καράβια της άγονης γραμμής δεν είχαν έρθει στο νησί για πάνω από 2 εβδομάδες με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να μην έχουν τα βασικά δηλαδή τρόφιμα, νερό κλπ Οσο καλή διάθεση και νάχουν λοιπόν οι ντόπιοι, όταν αδυνατούν να καλύψουν τις δικές τους άμεσες ανάγκες δεν είναι εύλογο πως θα είναι αρνητικοί στο να παράσχουν βοήθεια όχι σε μετανάστες αλλά σε λαθρομετανάστες???? Το αποτέλεσμα ήταν πως ντόπιοι και λαθρομετανάστες πιάστηκαν στα χέρια.

Προσωπικά δεν παραδέχομαι πως οι Ελληνες είναι ρατσιστές, το αντίθετο μάλιστα, όταν άνοιξαν τα σύνορα και ήρθαν οι πρώτοι μετανάστες τους στήριξαν και τους αγκάλιασαν, τους φρόντισαν. Μήπως όμως τελικά η είσοδος ανεξέλεγτκου αριθμού ατόμων και όχι η συμπεριφορά των ντόπιων είναι το πρόβλημα????

Μήπως αντί να κατηγορούμε την συμπεριφορά κάποιων πολιτών θα έπρεπε να αναρωτηθούμε γιατί οι κυβερνήσεις όλων των χωρών (Ευρωπαϊκών και μη) δεν παίρνουν μέτρα για να μην φεύγουν οι άνθρωποι από τις πατρίδες τους, για να μην γίνονται πόλεμοι, για να μην πέφτει καμία χώρα κάτω από το όριο της φτώχειας????

Οι συμπεριφορές των πολιτών φοβάμαι πως θα γίνονται όλο και πιο αρνητικές όσο οξύνονται τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Σε τελική ανάλυση για να επισκεφτείς την Αμερική ως τουρίστας σε φακελώνουν και παίρνουν όλο σου το ιστορικό πάππου προς πάππον. Στην Γερμανία το κράτος γνωρίζει και καταγράφει τον αριθμό των μεταναστών που μπαινοβγαίνουν στη χώρα. Τους υποχρεώνουν να μάθουν την Γερμανική γλώσσα μέσα σε εύλογο χρόνικό διάστημα, διαφορετικά τους διώχνουν αφού θεωρούν πως δίχως να γνωρίζουν την Γερμανική γλώσσα δεν είναι δυνατόν να βρουν αξιοπρεπή εργασία.

Στην Ελλάδα τι από όλα αυτά γίνεται???? Ασφαλώς τίποτα....Η είσοδος γίνεται ανεξέλεγκτα, μπαινοβγαίνει όποιος θέλει και τελικά τόσο σε τυπικά θέματα όσο κια σε θεσμικά δεν έχουν γίνει πολλά βήματα εδώ και περίπου 18 χρόνια αφ΄ότου η Ελλάδα από χώρα εξαγωγής μεταναστών έγινε χώρα εισαγωγής λαθρομεταναστών...

Φοβάμαι πως όσο δεν καθορίζονται το θεσμικό πλαίσιο και οι υγκεκριμένοι όροι κάτω από τους οποίους θα λειτουργεί το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής στη χώρα μας τόσο θα ευνοείται η ρατσιστική συμπεριφορά κάποιων κοινωνικών ομάδων.

manetarius είπε...

Αυτόν τον κόσμο ονειρεύομαι κι εγώ!
Χωρίς σύνορα, χωρίς ρατσισμό, χωρίς ανώτερους και κατώτερους λαούς, χωρίς άρειες φυλές, χωρίς τίποτα! Γιατί είμαστε όλοι άνθρωποι!
Τίποτα άλλο.. μόνο που με λυπεί πραγματικά το οτι υπάρχουν άνθρωποι που ΄μέσα από τη βολή τους πιστεύουν οτι είναι ανώτεροι και τους χαλάει την εικόνα ο λαθρομετανάστης!

koptoraptou είπε...

Υπέροχο κείμενο!
Να 'στε καλά να μας θυμίζετε όσα ξεχνάμε είτε απο άγνοια είτε απο βλακεία είτε από σκοπιμότητα.
Καλησπέρες!

patsiouri είπε...

Με κάλυψε...εμ...απολύτως...το σχόλιο 3....
Ναι...
Και μη χειρότερα...
Συγχαρητήρια για το σημερινό.

Σχόλιο 3: Ευτυχώς παραδέχεσαι τουλάχιστον πως μέχρι στιγμής τους μετανάστες τους έχουμε εκμεταλλευτεί όσο δεν πάει...

ceralex είπε...

Άνθρωπέ μου. άγρυπνέ να είσαι πάντα καλά!

Αυτό και τίποτ' αλλο...

Καλή άνοιξη και καλή συνέχεια στην αφύπνηση.

Προσωπικά σ ευχαριστώ

σταγόνα είπε...

κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος και όλοι έχουν δικαίωμα στην Ανοιξη..
ένα μπράβο να σου πω..

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

H Άνοιξη μόλις γεννήθηκε...!

Η ποίηση δεν πεθαίνει ποτέ...!

Ο ρατσισμός δυστυχώς ζει...!

Καλό Σ/Κ.

KitsosMitsos είπε...

Αυτό θα πει άνοιξη! Και ειδικά εσείς εκτός των τειχών την ζείτε ομορφότερα...
Καλημέρα

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα Αγρυπνε! Πολυ ομορφη αναρτηση!
Χασαμε την ανθρωπια μας! Σημερα, αμφιβαλλω για το ποσοι θα παρειχαν φιλοξενια σε διωκομενους οποιασδηποτε χωρας, μη σου πω ακομα και πατριωτες τους! Και ξερεις γιατι; Γιατι εχουν καταφερει να μπολιασουν μες στον ανθρωπο το φοβο. Το φοβο να μην χασει τα "κεκτημενα" του, τα προτυπα αξιοπρεπους ζωης που του προβαλουν και που χωρις αυτα νιωθει μηδενικο. Τον εμαθαν να φοβαται μη χασει τη δουλεια του, τη βολη του, τα κεφτα του, το σπιτι του, τη ζωη του ακομα...κανενας δεν τον διδαξε να φοβαται μην χασει την ψυχη και την αξιοπρεπεια του!

BUTTERFLY είπε...

ΑΑΑ! και κατι ακομα! Αν επιθυμεις να βοηθησεις, κανε κι εσυ μια αναφορα στην ιστορια του Θεοδωρου Τενεζου...

Αννα είπε...

Το Άγιο Φως της Ανάστασης
να λάμψει στη ζωή σου
και όλου του κόσμου οι χαρές
να βρίσκονται μαζι σου!!!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ