Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Απ’ το λιοστάσι στο λιοτρίβι …

Ελιά «δώρο της φύσης»

Η ελιά (olea europea), είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη.

Εδώ και χιλιετίες, το κατ’ εξοχήν δέντρο του μεσογειακού χώρου, συνυπάρχει με τους λαούς της Μεσογείου, έχει συνδεθεί με την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους και, έχοντας ξεπεράσει τα όρια του τοπίου, έχει αφήσει τα ίχνη της σε όλους τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στα παράλια της.

Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στις Κυκλάδες, την καρδιά του Αιγαίου, έφεραν στο φως απολιθωμένα φύλλα ελιάς, τα οποία σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους χρονολόγησης φαίνεται να είναι ηλικίας 50-60.000 ετών..

Είναι ένα δώρο της φύσης, μια λέξη-κλειδί για την κατανόηση της εξέλιξης πολλών περιοχών αλλά και μια πρόκληση για να ταξιδέψεις ακολουθώντας τους δρόμους και την πλούσια ιστορία της γύρω από τη Μεσόγειο, τη Μεσόγειο της Ελιάς.

Για τους Έλληνες και τους άλλους μεσογειακούς λαούς, αν θα έπρεπε να κατονομάσουμε ένα χαρακτηριστικό της οικείας σ’ αυτούς φύσης, ένα καρποφόρο δένδρο που επέδρασε όχι μόνο στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, αλλά και στο πεδίο της λατρευτικής τους πρακτικής, των δοξασιών και των εθίμων, την πρώτη θέση κατέχει αναμφισβήτητα, η ελιά.

Αξεπέραστη πηγή ζωής, η ελιά είναι παρούσα στα κείμενα των αρχαίων και των σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών.

Γοητευμένοι από το φως της και τις υπέροχες αρχέγονες ιστορίες που μόνο αυτή ξέρει τόσο όμορφα να διηγείται, την ύμνησαν όσο λίγα δέντρα γιατί την αγάπησαν πολύ.

Χωρίς την ελιά το ελληνικό τοπίο θα ήταν πιο φτωχό και οι Έλληνες καλλιτέχνες και ποιητές θα είχαν χάσει μια μοναδική πηγή έμπνευσης.

Η χρησιμοποίηση του δέντρου της ελιάς και των προϊόντων της στην αρχαία τελετουργία καθόρισε από πολύ νωρίς τον συμβολισμό του σαν δέντρο του καλού δίνοντας του μια ξεχωριστή θέση.

Ελιά, σύμβολο γαλήνης, γονιμότητας, ειρήνης. Τα κλαδιά της έγιναν στεφάνια για να στεφανώνουν τους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων και ο πολύτιμος χυμός των καρπών της, το ελαιόλαδο, ήταν το βραβείο για τους νικητές των περίφημων Παναθηναϊκών Αγώνων που γίνονταν προς τιμή της θεάς Αθηνάς.

Η επί χιλιετίες παρουσία της ελιάς στον ελληνικό αλλά και τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο, εκτός από την καθημερινή ζωή κα τις λατρευτικές συνήθειες, επηρέασε τα ήθη και τα έθιμα των λαών που έζησαν και ζουν κάτω από τη σκιά της δημιουργώντας με το πέρασμα των χρόνων έναν εντελώς ιδιαίτερο πολιτισμό, τον Πολιτισμό της Ελιάς.

Πολύτιμο κι αγαπημένο δέντρο των Ελλήνων και των άλλων μεσογειακών λαών, συνδεδεμένο με την αναγέννηση και το φως, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να θεωρείται θεϊκό δώρο, σύμβολο ειρήνης, προστασίας και γονιμότητας.

Ελαιόλαδο «Πηγή ζωής»

Το λάδι της ελιάς, όπως το στάρι και το κρασί, αποτελεί στη σύγχρονη λατρεία θρησκευτικό αγαθό και χρησιμοποιείται σε πολλές τελετές της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας.

Πηγή σπουδαίων θρεπτικών συστατικών, με ευεργετική δράση στην καρδιά, στα αγγεία, στο δέρμα και στο πεπτικό. Δίκαια έχει χαρακτηριστεί «Διατροφικό διαμάντι» !!!

Οι μεγάλοι γιατροί της αρχαιότητας όπως ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός πίστευαν ευεργετική επίδραση του ελαιόλαδου στην υγεία του ανθρώπου. Με εξαίρετο άρωμα, μοναδική γεύση και μεγάλη θρεπτική και διατροφική αξία, αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής του ανθρώπου αφού η σύσταση των λιπαρών οξέων του ελαιόλαδου είναι 70 - 80% μονοακόρεστα και 10% πολυακόρεστα, μία σχέση που μοιάζει με αυτή του μητρικού γάλατος.

Η Παιδιατρική θεωρεί το Ελαιόλαδο ως παράγοντα ισορροπίας του μεταβολισμού και της ανάπτυξης του εγκεφάλου και των οστών.

Η Γεροντολογία το θεωρεί απαραίτητο στην διατροφή των ηλικιωμένων ατόμων λόγω της βιταμίνης Ε η οποία επιβραδύνει την γήρανση.

Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων το Παρθένο Ελαιόλαδο:

Βοηθά στη μείωση της "κακής χοληστερίνης (LDL) και στη διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος σε "καλή χοληστερίνη" (HDL).

Έχει θετική επίδραση στην πρόληψη φραγής των αρτηρίων και κατά συνέπεια στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων..

Διευκολύνει την πέψη και συμβάλει στη θεραπεία του έλκους και του δωδεκαδακτύλου..

Συμβάλει στη σωστή διατροφή των διαβητικών και κατά συνέπεια, στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου..

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, βοηθά την καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος..

Είναι ευεργετικό στην πρόληψη του καρκίνου.

Είναι ιδιαίτερα σταθερό, ακόμα και στις θερμοκρασίες τηγανίσματος, όπου άλλα φυτικά έλαια αλλοιώνονται επικίνδυνα, επειδή περιέχει υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών. Συγκεκριμένα το Παρθένο Ελαιόλαδο, μας προειδοποιεί με την αλλαγή του χρώματός του, μετά τα πολλά τηγανίσματα, πράγμα που δεν συμβαίνει με όλα τα άλλα σπορέλαια που διατηρούν στο τηγάνισμα - παραπλανητικά και επικίνδυνα - το χρώμα τους..

Πολλά είναι οι αρωματικές ουσίες και τα συστατικά του Παρθένου Ελαιόλαδου (στερόλες, βιταμίνες, άλατα κ.α.) που ευεργετούν τον ανθρώπινο οργανισμό…

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

Ο καρπός της ελιάς είναι πολύ βασικός για την Μεσογειακή διατροφή, τόσο ως εδώδιμος όσο και επειδή από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, στο 2° Παγκόσμιο Συνέδριό της που έγινε το 1995 στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, μετά από πολυετείς έρευνες και μελέτες αποφάνθηκε ότι η Μεσογειακή Δίαιτα κάνει καλό στην υγεία μας και προσφέρει μακροζωία. Η Οργάνωση, για πρώτη φορά, ανακοίνωσε την Πυραμίδα της Μεσογειακής Δίαιτας, ως πρότυπο υγιεινής διατροφής, που στηρίζεται στο Παρθένο Ελαιόλαδο και την Ελιά.

Στα Φύλλα της ελιάς περιέχονται αρκετές φαινολικές ενώσεις, σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η ελαιοευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη. Οι ιδιότητες των φύλλων ελιάς, έχουν αποδοθεί κυρίως σε αυτές τις 2 ουσίες. Όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο «Αττικόν» κ. Δημήτρης Κρεμαστινός και ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας κ. Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, έρευνα του πειραματικού εργαστηρίου της Κλινικής σε συνεργασία με την Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέδειξαν ότι ο πυρήνας του καρπού της ελιάς, το περίβλημά της και τα φύλλα της περιέχουν την φαινόλη ελευρωπαίνη, η οποία έχει αντιισχαιμική και αντιοξειδωτική δράση και αποτελεί ασπίδα για την καρδιά, τόσο στη στεφανιαία νόσο όσο και στην καρδιοτοξική δράση που προκαλούν κάποια αντικαρκινικά φάρμακα. Η γνώση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον στη δημιουργία φαρμάκων αλλά και συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία μάλιστα θα μπορούν να λαμβάνονται προληπτικά ακόμα και από υγιή άτομα.

Τα οφέλη από την κατανάλωση φύλλων ελιάς (χυμού, αφεψήματος, ελαιόλαδου), συνοπτικά αναφέρονται ως εξής:

1. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος.
2. Αντιοξειδωτική δράση.
3. Αντιυπερτασική δράση.
4. Αναστολή συγκόλλησης των αιμοπεταλίων.
5. Αύξηση ενεργητικότητας - Αντιμετώπιση χρόνιας κόπωσης.

37 σχόλια:

Άστρια είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση!
Μεγαλωμένη στην πόλη, πάντα θαύμαζα όλες αυτές τις υπέροχες εργασίες στην ύπαιθρο.


Πολλές ευχές για χαρά και αγάπη τα Χριστούγεννα με όλους τους αγαπημένους γύρω!

ΕΦΗ είπε...

Ο παππούς μου είχε τα χρόνια εκείνα λιοτρίβι με μουτάφια. Αλλά είτε γίνεται χειρονακτικά η εργασία, είτε με μηχανήματα, η ευωδιά του φρέσκου ελαιόλαδου που πλυμμηρίζει το χώρο είναι πάντα το ίδιο μαγική!! Καλές γιορτές και με υγεία το 2011!!

Sταυρούλα Κουγιουμτσιάδη είπε...

Tις πιο θερμές ευχές μου ν' αποθέσω, για ζεστά Χριστούγεννα και μια χρονιά δημιουργική με χαμόγελο και υγεία, για σένα και την όμορφη οικογένειά σου, αγαπητέ μου φίλε.
Καλές γιορτές!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Συνωνυμο της Κρητης η ελια...

Στα ειπα αλλα θα στα ξαναπω.
Χρονια πολλα φιλε!

KitsosMitsos είπε...

Δώρο της φύσης, πραγματικά!
Καλές γιορτές!

fractal είπε...

Αδελφέ μου Αιγαιοπελαγίτη...
ρονια πολλά από το νησί μου.

http://www.youtube.com/watch?v=l44UIqeQ18E

faraona είπε...

Τις ευχές μου .._/|_★...★ * *●•٠·
....>,"< ★...★...★* __Π___
˛ *__Π ___*。* ˚ ˚ /______/~\ 。
...*/______/~\˛ ˚ |田田 |門| ˚
...|田田 |門| *Για ήρεμες ημέρες μαζί με αγαπημένους* ♥♥♥

Osiris είπε...

Η ελιά και οι ήρωες.
Η ελιά και οι νικητές.
Νικητές των αγώνων, νικητές μεγάλοι της ζωής...

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε εσένα και σε όσους αγαπάς Side 21.
Με πολύ αγάπη, υγεία και ζεστασιά.

marilia είπε...

Καλές γιορτές! Καλά Χριστούγεννα!!

Σνουποφιλί

zoyzoy είπε...

Τελικά δικαίως είχε πάρει τόση διάσταση στα μέσα η "φραπελιά":))

ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
εύχομαι από καρδιάς
με τους αγαπημένους σου.

Benikos place είπε...

Νάχα ρε Σιδερή τωρα μια καπήρα με φρέσκο λαδι και ρίγανη και δεν ηθελα ουτε γαλοπουλες ουτε τιποτα...

Χρονια πολλα, υγεία και χαρες την νεα χρονια !!! 188 και σήμερα...

Ανώνυμος είπε...

Χαρούμενα Χριστούγεννα!

Εύχομαι να είναι τόσο όμορφα και ξεχωριστά αυτά τα Χριστούγεννα όσο είναι και οι ευαισθησίες σου για τα κοινά και η αγάπη για τους άλλους!

Εύχομαι Χρόνια Πολλά με υγεία πάνω από όλα και πολλές επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα!

Πολλά φιλιά!

Δημιουργία είπε...

Χρονια πολλα με υγεια, να εισαστε καλα.Και του χρονου να ξαναμαζεψετε τις ελιες σας. Καμια χαμαδα φτιαξατε? Ή τις βγαλατε ολες λαδακι?

Lilith είπε...

Η μητέρα μου, πάντα μου έλεγε ότι η ελιά είναι το πιο ευλογημένο δέντρο και ότι είναι και το μόνο δέντρο που όλα του τα μέρη χρησιμεύουν σε κάτι.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε σένα και στην οικογένειά σου, αλλά και στο όμορφο νησί σας!
Πάντα με υγεία και πολλές χαρούμενες στιγμές. :)

Thalassenia είπε...

Χρόνια Πολλά
Καλοφάγωτο με υγεία και χαρά.

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Χαίρομαι που θα αφήσω τις ευχές μου σε μια ανάρτηση που μυρίζει Ελλάδα γνήσια, γεμάτη από παράδοση και ευλογημένους καρπούς.

Να δεχθείς με το καλό το νέο έτος, να είσαι γερός και πάντοτε κοντά μας.

Φίλε μου αγαπημένε σε φιλώ, τα καλύτερα για εσένα και την οικογένειά σου!

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Χρόνια Πολλά φίλε με Υγεία πρωτίστως και οικογενειακή ευτυχία

Καλή χρονι΄ν έχουμε και....http://lygeri.pblogs.gr/2010/12/ton-theo-twn-mikrwn-thaymatwn.html

Με την αγάπη μου

habilis είπε...

Στο χωριό που γεννήθηκα και μεγάλωσα η ελιά ήταν και είναι η βασική καλλιέργεια
και το όνομά του το πήρε από την ελιά.
Ευχαριστίες για την ανάρτηση!

Καλές γιορτές!
Χρόνια πολλά με υγεία!

Roadartist είπε...

...λάδι ίσον χρυσός..για πολλούς λόγους!

Καλή Χρονιά!

Υγεία, αγάπη και μαζί με το παλιό χρόνο να φύγει κάθε στεναχώρια!

Βάσσια είπε...

Φίλε μου χρόνια πολλά.

Τις πιο ζεστές μου ευχές για τον καινούργιο χρόνο.

Ό,τι ονειρεύεσαι να γίνει πραγματικότητα.

Φιλιά
:-)

island είπε...

Κυκλοφορεί μία φήμη που έχω ακούσει εδώ και καιρό και ακούω και ξανακούω. Λένε ότι το καλό λάδι είναι το μοναδικό προϊόν πουδεν έχει ημερομηνία λήξης. Είναι αλήθεια ή είναι όπως νομίζω ράδιο αρβύλα;

Τα χρόνια μου πολλά εύχομαι με υγεία και ευτυχία αγαπητέ. να χαίρεστε την οικογένειά σας και να τους προσφέρετε συνεχώς μπόλικο λάδι!

demetrat είπε...

καλή χρονιά Σιδερή , γερός και ανθεκτικός σαν την ελιά .
δ

Ra Ma είπε...

Καλοφάγωτο το λάδι!

Βοηθούσα τους μπαρμπάδες μου στο μάζεμα της ελιάς, έχω εργαστεί για χαρτζιλίκι σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο, με πέτρες και ντορβάδες, και έχω γνωρίσει από κοντά αυτή τη μαγευτική μεταμόρφωση της ελιάς σε λάδι. Νοιώθω τυχερός που τα έζησα...

Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία εύχομαι!!!

Άστρια είπε...

Ευχές και για Καλή Χρονιά, δημιουργική, γεμάτη όμορφες μαγικές στιγμές για σένα και όσους αγαπάς!

Ορθόδοξος είπε...

Με την ευκαιρία των εορτών το ιστολόγιο “Αθεΐα, η άρνηση της αλήθειας” εύχεται σε όλο τον κόσμο υγεία, ευτυχία και ότι άλλο επιθυμεί ο κάθε ένας μας προσωπικά.

Θερμές ευχές για ένα ευλογημένο καινούργιο χρόνο για εσάς και τις οικογένειες σας !!!

Osiris είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Side!

ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΘΑΛΑΣΣΑ... άντε και κανένα μεζεδάκι... και θα είσαι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο!
Σου εύχομαι το 2011, να τα έχεις όλα αυτά (αν και καθόλου απίθανο να τα έχεις ήδη) και να τα ζήσεις με τρόπο μοναδικό!

FAIR WINDS, Side

ανέμη είπε...

Καλή Χρονιά!!!!!!!!
Με υγεία,αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο και μπόλικη ζεστασιά με αγάπη!!!

Αίθρα είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !
Σπουδαίο το άρθρο σου, Άγρυπνε!
Ως συνήθως άλλωστε...
Νά 'σαι καλά.

Πέρα όμως από την μεσογειακή διατροφή, για να πάνε καλά τα πράγματα χρειάζεται κι ένα καλό ωροσκόπιο!
Και δη πραγματικό, με τα 13, άνισης διάρκειας, ζώδια, όχι τα 12 "μηνιαία" των απανταχού απατεώνων του τύπου Πίτσα Μητέρα, Φελλάκη κλπ.

Ένα τέτοιο σύνθεσα τόσο για την Ελλάδα όσο και για σάς.
Περάστε από το "τσαρδί" μου και πείτε μου κι εσείς.

akrat είπε...

καλή χρονιά

υγεία και αγάπη

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

Καλή Χρονιά, με υγεία πάνω από όλα και 2011 αντοχές για να αντέξουμε!!!

Περιμένω το σχόλιό σου στη δ/νση http://anatropespress.blogspot.com/2010/12/blog-post_31.html

Καιρό έχουμε να τα πούμε...

Με την αγάπη μου.

Κώστας
vloutis.blogspot.com
vloutis.wordpress.com
twitter.com/kostasvloutis
friedfeed.com/com/kostasvloutis

καλημέρα είπε...

Να πω χρόνια πολλά; Καλή χρονιά!
Ας είναι μια χρονιά με υγεία, δύναμη και αγαπη.
Και τωρα παω να μπω στο λιοτρίβι, να μαθω τα μυστικά της ελιάς!

Ευρύνοος είπε...

Καλή χρονιά με Υγεία και Ευτυχία φίλε μου!

η Ελιά είναι Θαύμα της Φύσης!!
τα έχουμε ξαναπεί γι αυτό ε;
υπέροχα τα έγραψες, καλή σοδειά και καλοφάγωτο :)

dyosmaraki είπε...

Υπέροχα τα μυστικά της ελιάς που μας αποκαλύπτεις.

Καλή και γόνιμη χρονιά εύχομαι.

Καλοφάγωτο το λάδι φίλε μου

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΕΥΧΕΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΧΡΟΝΟ
ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΙ ΝΑ ΣΤΕ ΣΤΗ ΧΑΡΑ
ΚΑΙ ΠΑΜΦΤΩΧΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ.
KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

Άιναφετς είπε...

Χρόνια πολλά Σιδερή...εύχομαι η νέα δεκαετία να φέρει στο δρόμο σου ότι επιθυμείς! ΑΦιλιά!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Το λαδάκι είναι και φάρμακο.
Προχθές είχα πονόλαιμο.
Πίνω μια κουταλιά λάδι και νιώθω ένα φοβερό τσούξιμο.
Λίγο αργότερο ξαναπίνω μια κουταλίτσα και την άλλη μέρα ήμουν περδίκι!

marianaonice είπε...

Αληθινά πολύ όμορφη και ενημερωτική ανάρτηση για αυτό το μοναδικό προϊόν του τόπου μας...
Ευλογία είναι η ελιά και κατάντησαν βάρος ασήκωτο τη διατήρηση της παραγωγής της, για τον αγρότη...